Inedit
RSS Inedit

Noi detalii despre descoperirea arheologică de la Amphipolis

Noi detalii despre descoperirea arheologică de la Amphipolis
Situl arheologic de la Amphipolis

17 august - Noi detalii despre descoperirea arheologică de la Amphipolis

Un mormânt de mari dimensiuni a fost descoperit la Amphipolis, Grecia. Potrivit arheologilor, acesta datează din anii 325-300 î.e.n. și ar aparține unui înalt oficial al curții lui Alexandru cel Mare. Până acum, arheologii au scos la iveală o scară cu 13 trepte care duce la o alee, flancată de ziduri și care se termină în dreptul unei arcade împodobite cu sculpturi reprezentând doi sfincși, cărora le lipsesc însă aripile și capetele. Arheologul Katerina Peristeri susține că, inițial, deasupra mormântului s-ar fi aflat statuia de piatră a unui leu, statuie care a fost găsită în urmă cu aproximativ un secol la circa 5 km depărtare de mormânt. Leul era asociat cu Laomedon din Mitilene, unul dintre comandanții oștii lui Alexandru și care a devenit, după moartea regelui, guvernator al Siriei. Totuși, identitatea celui înmormântat nu se cunoaște. Arheologii ar putea s-o afle abia după ce vor pătrunde în mormânt. Săpăturile pentru deschiderea mormântului ar mai putea dura circa două săptămâni.

(www.jurnal.md - 15 august)

13 august - Premierul grec a anunțat descoperirea unui mormânt de pe vremea lui Alexandru cel Mare

Premierul Greciei, Antonio Samaras, a declarat că arheologii au dezgropat ceea ce pare a fi "un mormânt extrem de important" din perioada de domnie a lui Alexandru cel Mare. Domnul Samaras a subliniat că descoperirea, făcută în apropiere de localitatea Amphipolis din nordul Greciei, are o importanță crucială.

Arheologii au declarat, la rândul lor, că mormântul datează din secolul 4 î.e.n, informează corespondenții BBC. Ziarul grecesc Khatimerini scrie că există speculații potrivit cărora mormântul ar putea conține chiar rămășițele lui Alexandru cel Mare sau al soției sale Roxana și ale fiului lor.

(BBC)Agenția RADOR - 17.08.2014 17:50