Inedit
RSS Inedit

Primul semafor a început să funcționeze în urmă cu 100 de ani, în Ohio

Primul semafor a început să funcționeze în urmă cu 100 de ani, în Ohio

Primul semafor a început să funcționeze în urmă cu 100 de ani la Ohio, Cleveland. De atunci semaforul roșu-galben-verde nu are concurență nicăieri în lume. Ideea inventării semaforului este mai veche chiar decât automobilele. În 1868, un polițist a folosit la Londra o lampă cu gaz stradală, cu lumină roșie și verde, însă, după câteva săptămâni, sursa de lumină a explodat și l-a rănit grav pe polițist.

A fost nevoie de o lungă așteptare, de până la Primul Război Mondial, când ideea a reînviat și în Cleveland s-au aprins luminile primului semafor, pe care il folosim și astăzi. Ideea glorioasă este revendicată de mai multe persoane, între care Lester Wire, un polițist din Salt Lake City, și Garrett Morgan, un inventator afroamerican, fiul unor sclavi, cunoscut ca inventatorul unei măști de gaze și a aparatului de îndreptat părul.

Moderna invenție a fost pusă în practică în anul 1926 la Viena și la Budapesta, unde primul semafor a fost instalat la intersecția străzilor Nagykörút și Rákóczi, lângă Magazinul Corvin. Se pare că semafoarele vor mai supraviețui pentru mult timp. Deși în multe locuri se încearcă înlocuirea semafoarelor cu sensuri giratorii, în centrul orașelor acestea nu ai funcționează.

Chiar dacă, odată cu dezvoltarea tehnologiei, mașinile vor fi capabile să comunice una cu cealaltă, găsindu-se astfel soluția optimă pentru trafic, semafoarele vor rămâne indispensabile, din cauza pietonilor și a bicicliștilor. În China s-a încercat schimbarea culorilor semaforului, pentru ca roșu, culoarea comunismului, să reprezinte calea liberă, însă încercarea a condus la un adevărat haos.

(www.mediamix.mti.hu - 6 august)Agenția RADOR - 6.08.2014 19:13