Inedit
RSS Inedit

De ce se spune că regii au `sânge albastru`?

De ce se spune că regii au `sânge albastru`?

Conceptul "sânge albastru" a apărut printre creștinii din Peninsula Iberică în secolul al IX-lea. Conform acestuia, sângele pur nu avea ascendență evreiască sau maură și colora în albastru venele de sub pielea palidă a încheieturilor celor care nu munceau în soare.

Din câte se cunoaște, sângele omului sănătos a avut întotdeauna aceeași culoare: roșu. Și nu puține au fost dățile în care nobilii și-au vărsat sângele pe câmpul de bătălie, dar chiar și așa, a ajuns până în timpurile noastre conceptul de "sânge albastru", pentru a face referire la nobilime și aristocrație.

În trecut, nobilii își demonstrau rădăcinile ținând brațul cu spada ridicat, pentru a-și arăta venele albastre sub pielea palidă. Această demonstrație a venelor albastre era în plină Reconquista o evidență a faptului că nobilii erau suficient de palizi încât să demonstreze că nu își amestecaseră sângele cu cel al maurilor sau al evreilor. Și, în același timp, acest detaliu îi distingea de țăranii și lucrătorii care se bronzau la soare.

(www.abc.es - 20 iunie)ABC, Spania - 20.06.2014 14:10