Inedit
RSS Inedit

Alpinistul argeșean Alex Găvan va încerca escaladarea vârfului Broad Peak (8.047 metri)

Alpinistul argeșean Alex Găvan va încerca escaladarea vârfului Broad Peak (8.047 metri)

Alpinistul argeșean Alex Găvan, unul dintre performerii de top ai României la altitudine extremă, pleacă într-o nouă expediție în munții Karakorum, pentru a escalada vârful Broad Peak, care are 8.047 metri altitudine, fără oxigen suplimentar și fără sprijinul șerpașilor. Muntele se află în Pakistan, la granița cu China, având o creastă somitală de peste 1,5 kilometri, de unde îi vine și numele.

Expediția va începe pe 11 iunie și va dura aproximativ două luni, ascensiunea finală a vârfului de 8.047 metri altitudine fiind planificată la sfârșitul lunii iulie, după finalizarea perioadei de aclimatizare. Sezonul de ascensiune pentru cele cinci vârfuri de peste opt mii de metri aflate în Pakistan este vara, munții fiind minim afectați de muson, în comparație cu cei din Nepal, unde perioada obișnuită de ascensiune este primăvara sau toamna, înainte și după muson.

Alex Găvan s-a născut pe 19 mai 1982, în comuna Cepari. Este alpinist și fotograf, fiind primul român care a cucerit vârfurile Gasherbrum I de 8.080 metri altitudine și Makalu de 8.485 metri altitudine. La data de 2 octombrie 2006, când a urcat pe Cho Oyu, a devenit cel mai tânăr alpinist român care a reușit ascensiunea unui optmiar, vârf de peste 8.000 de metri altitudine.Agenția RADOR - 11.06.2014 11:16