Inedit
RSS Inedit

Misterul grădinilor suspendate ale Babilonului, descifrat de o cercetătoare britanică

Misterul grădinilor suspendate ale Babilonului, descifrat de o cercetătoare britanică

Stephanie Dalley, de la Universitatea Oxford din Marea Britanie, a descifrat unul dintre cele mai mari mistere ale antichității, scrie The Guardian. Este vorba despre Grădinile suspendate ale Semiramidei din Babilon, una dintre cele șapte minuni ale lumii, despre care se presupune că au fost construite la începutul secolului al VII-lea i.Hr.

Potrivit cercetătoarei britanice, Grădinile suspendate au fost create la Ninive, la 480 de kilometri de Babilon. După 18 de ani de studiu, Stephanie a ajuns la concluzia că Grădinile suspendate au fost construite de asirieni în nordul Mesopotamiei, actualul Irak, și nicidecum de babilonieni, în sud. Dalley a găsit dovezi că această minune a lumii antice a fost construită mai degrabă de regele asirian Sanherib decât de regele babilonian Nabuccodonosor.

Dovezile prezentate de Dalley au fost găsite în descifrarea unor scrieri cuneiforme babiloniene și asiriene și a reinterpretarii unor texte grecești și romane. Acestea au inclus o inscripție asiriană din secolul al VII-lea i.Hr., care a fost tradusă greșit în anii '20.

Cercetătoarea a fost uluită în momentul în care a găsit propria descriere a lui Sanherib a acestei minuni antice, ca fiind "un palat de neegalat și o minune pentru toate popoarele". "Cele șapte minuni ale lumii antice apar în textele clasice scrise cu secole mai tîrziu după ce Gradinile suspendate au fost create, dar Titus Flavius Iosephus, istoric din secolul I d.Hr, a fost singurul care a amintit că Nabuccodonosor a fost creatorul acestora", a declarat Dalley.

(www.ecology.md - 13 mai)Agenția RADOR - 13.05.2014 19:25