Inedit
RSS Inedit

Despre ce visează animalele?

Despre ce visează animalele?

Aristotel, marele învățat antic, credea în a sa „Istorie a animalelor”, scrisă acum mai bine de două milenii, că toate „mamiferele patrupede” ar visa în somn. Dar ce cred oamenii de știință din ziua de azi? Deși studiul viselor la animale prezintă dificultăți evidente, există specialiști care au întreprins asemenea cercetări, iar studiile lor nu numai că au documentat existența unor activități de tipul viselor la animale, dar oferă – oricât de fantastic ar părea – și unele indicii despre ceea ce visează aceste făpturi, scrie descoperă.ro.

Mulți dintre noi am văzut câini „dând din picioare” și scâncind în timp ce dorm și am spus, fără să ne gândim prea mult: „Uite, visează ceva!”

Exprimăm astfel convingerea noastră intuitivă că animalele – cel puțin unele dintre ele – sunt capabile să viseze, că și ele au, ca și noi, un creier dotat cu această fascinantă și puțin înțeleasă „putere” de a da naștere, în somn, unor imagini, sunete, alte senzații ce reflectă, într-o formă distorsionată, dar puternic evocatoare, lumea reală și evenimente întâmplate în starea de veghe.

În ultimii ani, activitatea onirică a animalelor a devenit un subiect de cercetare de mare interes, beneficiind de dezvoltarea tehnologiilor ce permit investigarea tot mai detaliată a modului de funcționare a creierului.

Un articol apărut recent în BBC Future sintetizează mai multe observații făcute până în prezent asupra somnului animalelor, asupra „activității onirice” a creierului lor și chiar asupra posibilelor „teme” ale viselor acestora.

Cum studiem visele unui animal? Evident, nu le putem cere animalelor să ne spună dacă visează și ce visează, așa că rămâne să căutăm alte moduri de a afla.

Una dintre modalități este observarea comportamentului lor în timpul diferitelor faze ale ciclului de somn. Încă din anii 1960, unele rapoarte medicale descriau oameni care făceau diferite mișcări în timp ce visau – un lucru bizar, dat fiind faptul că, în timpul fazei de somn în care visăm, numită REM (rapid eye movement – pentru că se caracterizează prin mișcări rapide ale globilor oculari, sub pleoapele închise), mușchii trunchiului și ai membrelor, cei care sunt implicați în efectuarea mișcărilor, se află într-o stare de paralizie temporară.

Cercetătorii au încercat să studieze acest fenomen pe animale; de pildă, în 1965, oamenii de știință francezi Michel Jouvet și J. F. Delorme, lucrând cu pisici, au constatat că îndepărtarea din trunchiul cerebral al animalelor a unei anumite porțiuni, numită puntea lui Varolio, împiedica paralizia temporară a mușchilor în timpul fazei REM. Această stare a fost numită de cei doi cercetători „REM fără atonie”, sau REM-A.

Pisicile aflate în această stare se comportau neobișnuit: erau adormite, totuși nu zăceau culcate, ci mergeau și chiar prezentau unele manifestări agresive. Un asemenea comportament, au gândit cercetătorii, sugera că ele „retrăiau” în somn niște activități similare cu cele din starea de veghe. Studii ulterioare au confirmat această idee: pisicile aflate în REM-A își mișcau capul ca și cum ar fi urmărit niște stimuli – cum fac și când sunt treze – sau făceau mișcări de atac, de parcă ar fi vânat o pradă. Iar comportamente similare au fost observate și la câini, spune neurologul veterinar Adrian Morrison, care a publicat de curând un studiu pe această temă.

(www.unimedia.info - 7 mai)



UNIMEDIA.MD - 8.05.2014 13:24