Români în lume
RSS Români în lume

Peste 1.000 de cărți în limba română au ajuns la comunitățile de români din capitala Italiei

Peste 1.000 de cărți în limba română au ajuns la comunitățile de români din capitala Italiei

Peste 1.000 de cărți în limba română, CD-uri cu muzică ușoară și populară românească au ajuns la comunitățile de români din capitala Italiei. În cadrul acțiunii "Badea Cârțan - ai carte, ai parte!". Inițiativa aparține ascultătorilor și prietenilor Radio România Timișoara și este realizată cu sprijinul Ambasadei României la Roma.

Colegul nostru, Ioan Alexandru Tătar, de la Radio Timșoara, a ajuns în capitala italiană cu acțiunea "Badea Cârțan - ai carte, ai parte", după ce la începutul anului a reușit să facă o experiență asemănătoare la Verona.

Ioan Alexandru Tătar: Am dus cărți în Ungaria, în Serbia, în Austria. În Italia este a doua oară și în Ucraina, unde, de altfel, peste câteva săptămâni va pleca un nou transport de carte.

Cărțile în limba română aduse de la Timișoara au ajuns la Ambasada României din Roma de unde vor fi distribuite în școli, grădinițe, biserici și chiar în închisori, așa cum ne explică Dana Constantinescu, ambasadorul României în Italia.

Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu: Este importantă pentru că va fi distribuită în comunitățile românești, cu ajutorul asociațiilor românești de pe teritoriul Italiei. Va fi distribuită în școlile unde se desfășoară cursurile de limbă, cultură și civilizație românească, dar, în egală măsură, eu zic că este importantă donația de carte, pentru că parte din ea va merge și în penitenciarele italiene unde se găsesc cetățeni români care ispășesc pedepse și trebuie să ne gândim și la ei, să nu-i uităm. Eu sper că acolo unde vor ajunge aceste cărți își vor atinge scopul; în primul rând cel urmărit de noi este acela ca micii cetățeni români să învețe să vorbească românește; acolo unde știu, să-și perfecționeze limba română și, în orice caz, să nu uite să vorbească românește. În primul rând este datoria părinților să aibă grijă ca limba română să nu fie pierdută, dar și profesorii care activează în cadrul cursului de Limbă, cultură și literatură română se achită cu prisosință de această datorie, de a-i face pe copii să ducă mai departe limba română.

Cei mai încântați de cărți sunt profesorii de limba română din cadrul proiectului de Limbă, cultură și civilizație românească, așa cum este și Georgiana Spiridon.

Georgiana Spiridon: Foarte mult, este un lucru minunat pentru acești copii, pentru că sunt foarte prețioase cărțile în limba română pe tărâm italian. Sunt foarte greu de găsit, mai ales atunci când facem serbările și avem vreo activitate, îmi este foarte greu. Institutul Limbii Române își dă foarte mult interesul, dar este foarte greu pentru așa mulți copii să avem cărți în limba română. Eu am 130 de copii înscriși la curs.

Această donație este binevenită în comunitatea de români din regiunea Lazio, consideră și preotul ortodox Bogdan Petre, de la Monterotondo.

Bogdan Petre: Cu siguranță, noi prin pangarele bisericești, achiziționăm carte religioasă, dar această donație care a fost făcută ambasadei și, prin ambasadă, comunităților românești este importantă pentru că există o tendință, mai ales a tinerilor, de a intra în cultura vizualului și de a citi tot mai puțin. Prin aceste programe școlare și prin parohii trebuie să-i facem pe tineri să se reîndrăgostească de carte, să aibă o familiaritate cu cartea.



Radio România Actualități - 28.09.2014 11:49