Români în lume
RSS Români în lume

Programul MAE `Diaspora Estival`, la a doua ediție, la Eforie Nord

Programul MAE `Diaspora Estival`, la a doua ediție, la Eforie Nord

Programul destinat românilor din afara granițelor, intitulat "Diaspora Estival", organizat de Ministerul de Externe, reunește de astăzi, la Eforie Nord, în jur de 200 de reprezentanți ai comunităților românești din toată lumea.

Dezbaterile vor urmări, pe parcursul întregii săptămâni, dezvoltarea dialogului dintre autoritățile din țară și românii din străinătate.

La deschiderea lucrărilor "Diaspora Estival" a fost prezent, astăzi, și primul ministru, Victor Ponta, care le-a cerut românilor din diaspora să țină la imaginea lor și în România, să-și păstreze identitatea și cultura și să păstreze legătura cu țara. De altfel, Victor Ponta a anunțat că după alegerile la sfârșitul lunii noiembrie va fi organizat la București un Congres al românilor de pretutindeni, unde aceștia își vor putea expune problemele și unde se va încerca găsirea unor soluții la rezolvarea acestora.

De altfel, românii prezenți astăzi la cea de-a II-a ediție a "Diaspora Estival", au prezentat o parte dintre problemele cu care se confruntă în țările unde s-au stabilit. Ei reclamă faptul că taxele consulare sunt foarte mari și că cu greu își pot face rost /.../ de la Ambasada României din țara respectivă. îî O altă problemă cu care se confruntă este repatrierea românilor decedați, pentru care - spun ei - Guvernul ar trebui să se implice mai mult și nu în ultimul rând este vorba de securitatea socială a lucrătorilor migranți, care de multe ori sunt păcăliți de angajatori pentru că nu-și cunosc drepturile.Radio România Actualități - 18.08.2014 13:41