Români în lume
RSS Români în lume

Forumul Comunității Românești din Sudul Basarabiei

Forumul Comunității Românești din Sudul Basarabiei

La Ismail, în Ucraina, se desfășoară astăzi Forumul Comunității Românești din Sudul Basarabiei, un cadru de consultare pentru românii din Basarabia istorică, divizați artificial de regimul sovietic cu peste 70 de ani în urmă în români și moldoveni. Membrii asociațiilor național-culturale românești, profesori, experți în chestiunea drepturilor minorităților naționale și invitați din țară își propun să continue tradiția unui dialog deschis și sincer pentru păstrarea identității românilor din regiune.

În fața zecilor de participanți la Forumul Comunității Românești, Zinaida Pinteac, profesoară și fostă directoare la școala din localitatea Staroselie, Raionul Sărata, a transmis statului român un mesaj de suflet:

Zinaida Pinteac: Acei tineri nu numai că au făcut studiile, dar au crescut, și sunt foarte bucuroasă că noi, cei care am fost la talpa țării noastre aici, când am pornit mișcarea națională, astăzi suntem invitați și conduși de tinerii care, într-adevăr, au făcut carte în țară, au venit înapoi și ne țin pe noi ca neam mai departe.

Din punctul de vedere al directorului Centrului Român de Studii și Strategii, Eugen Popescu, România mai are multe de făcut pentru comunitatea românilor din Ucraina.

Eugen Popescu: Statul român nu a făcut foarte multe pentru dumneavoastră, a făcut prea puține, după părerea mea. Sunteți aici 124.000 de români moldoveni, și statul român ar fi trebuit să fie implicat mult mai mult.

Printre proiectele comune de viitor prezentate la forum de Radu Baltaziu, din cadrul Institutului Cultural Român, se numără și înființarea, la Ismail, a unor curse regulate de bac pentru traversarea Dunării, dar și crearea unei filiale a Centrului Cultural Român.Radio România Actualități - 15.06.2014 17:05