Românii, la fel ca celelalte 12 naționalități, vor avea doar un purtător de cuvânt în Casa Țării. Acesta nu va avea drept de vot și nu va nici măcar un scaun în Potcoava Parlamentară, în sala mare unde se țin ședințele adunării naționale de la Budapesta. Cu puține excepții, toate naționalitățile vor fi reprezentate în Parlament de președinții autoguvernărilor pe țară. Purtătorii de cuvânt ai naționalităților nu au dreptul să formeze un grup parlamentar, dar vor face parte dintr-o comisie specială pentru minorități.
Conform datelor încă neoficiale, după o prelucrare de peste 98 la sută a voturilor, cele 13 naționalități, nici în condițiile favorizate, nu au reușit să obțină nici un mandat cu drepturi depline. Asta înseamnă că fiecare dintre cele 13 naționalități va avea doar câte un purtător de cuvânt, fără drept de vot, în Parlamentul de la Budapesta.
Cum au votat românii?
Pentru lista românească, condusă de Kreszta Trajan, actualul președinte al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, au votat în total 354 dintre cele 647 de persoane înscrise în registrul românesc central de la Biroul Electoral Național. Lista românească a obținut locul al șaselea dintre toate naționalitățile, în fruntea clasamentului aflându-se nemții, cu 11.189, urmați de romi cu 3.984 de voturi.
Cercetând datele înregistrate în localitățile tradiționale cu populație românească din județul Bichiș, aflăm că cei mai mulți, 72 la număr, au votat la Chitighaz, localitate care este urmată de Bătania, cu 56 de voturi. Pe locul trei se află Aletea, cu 32 de voturi, apoi urmează Jula, cu numai 30 de voturi.
La Micherechi, localitate cu majoritate covârșitoare românească, au votat pentru lista Autoguvernării pe Țară numai 12 persoane. E interesant însă că, la Otlaca-Pustă, un sat fondat de români acum mai bine de un secol, nici o persoană nu a votat cu lista românească.În județul Bihor, cei mai mulți au votat la Săcal, 11 la număr. La Apateu și Bedeu numai câte un singur alegător a sprijinit lista românească.
În județul Ciongrad, în singura localitate cu populație românească autohtonă, la Cenadul Unguresc, lista Autoguvernării pe Țară a fost votată de 2 alegători.În orașul învecinat, la Macău, au votat 11.
Cu cele 354 de voturi adunate din toată țara, în următorii patru ani, românii din Ungaria vor avea un purtător de cuvânt în Parlament, în persoana lui Kreszta Trajan. Lista Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria a inclus în total trei nume, pe locul 2 figurând Tiberiu Juhasz din Jula, iar pe locul 3 doamna Elena Silaghi din Bedeu.La recensământul din 2011, în Ungaria 640 de mii de persoane s-au declarat aparținătoare vreunei minorități. Dintre acestea, 35.000 au răspuns măcar la o singură întrebare (dintre cele patru) că au vreo legătură cu originea, limba, cultura românească. Dacă luăm în calcul aceste date de la recensământ, se poate constata că doar 1% din românii din Ungaria au votat duminica trecută lista AȚRU pentru Parlament.
Articol de Eva Șimon