Români în lume
RSS Români în lume

Guvernul Ungariei a alocat trei milioane de euro învățământului în limba română

Într-un comunicat dat publicității joi, de Secretariatul de Stat pentru Relații cu Biserica, Minoritățile Naționale și Societatea Civilă al Guvernului Ungariei, se precizează că Executivul de la Budapesta va sprijini cu 900 milioane de forinți (aproximativ trei milioane de euro) școlile cu predare în limba română din Ungaria.

În cadrul unei conferințe organizate în orașul Körösszakál, secretarul de stat Csaba Latorcai a ținut o prelegere pe tema posibilităților și viitoarului învățământului în limbile minorităților naționale și a autonomiei culturale.

Oficialul ungar a precizat că țelul Guvernului Ungariei este de a realiza un sistem de condiții care să facă posibilă exercitarea identității naționale de către comunitatea românilor din Ungaria, la fel ca și în cazul celorlalte minorități naționale din această țară.

Școlile cu predare în limba română vor primi de la statul ungar 871,3 milioane de forinți. Datorită și acestui fapt, în 21 de instituții învață peste 1.800 de copii români - a declarat Csaba Latorcai. Un rezultat la fel de important este că în ultimii ani a crescut constant numărul autoguvernărilor românilor din Ungaria (consilii ale minorității românești care funcționează în cadrul consiliilor locale -n.r.), astfel încât în 2014 funcționează 182 de autoguvernări ale românilor la nivel de localități și șase autoguvernări la nivel zonal.

Secretarul de stat ungar a mai prezentat și domeniile prin a căror dezvoltare comunitatea românilor din Ungaria se poate întări și organiza mai bine.Agenția ungară de presă MTI - 30.01.2014 15:33