Români în lume
RSS Români în lume

Eugen Tomac: Este necesară o lege privind protejarea limbii române peste hotare

Păstrarea limbii române în afara granițelor este un obiectiv al autorităților de la București. Deputatul pentru diaspora Eugen Tomac spune că se va bate anul acesta pentru adoptarea unui proiect de lege în acest sens.

Limba română este una din cele 23 de limbi oficiale ale UE, un motiv în pus de a ne bucura, dar mai ales avem obligația de a face tot ce ne stă în putință pentru a promova limba română, în special pentru păstrarea identității naționale, spune deputatul pentru diaspora Eugen Tomac.

Eugen Tomac: Toți cei care vorbesc limba română, indiferent cum sunt numiți ei, vlahi, români, aromâni ș,a,m.d., să fie considerați parte a națiunii române. Cred că este un lucru extrem de important, pentru că există foarte multe state pe teritoriul cărora locuiesc români, dar ei sunt divizați în mod artificial și considerați drept altceva decât români. Prin urmare, din punct de vedere al statului român, indiferent cum sunt numiți ei acolo unde locuiesc, pentru noi sunt români și avem baza legală pentru a interveni, astfel încât să-i putem susține în financiar pentru a-și păstra identitatea.

Una dintre prioritățile sale în viitoarea sesiune legislativă este adoptarea unei legi care să păstreze și să protejeze limba română în statele unde există comunități de români.

Eugen Tomac: Cred că este necesar să avem o lege privind protejarea limbii române peste hotare, pentru că în momentul de față există mai multe dialecte ale limbii române, precum și limba română în sine este pusă în pericol în diverse state unde comunitatea nu este recunoscută, nu există instituții cu predare în limba română /.../ unde există comunități mari și credem că este necesar să avem un cadru legal foarte exact prin care statul român să poată interveni pentru a proteja limba română. E una dintre legile pentru care mă voi bate foarte mult, astfel încât să găsesc consens și susținere din partea tuturor actorilor politici, astfel încât această lege să treacă, pentru că avem câteva instituții, dar ele nu sunt suficient de puternice și nu au pârghii legale prin care să poată interveni.

Deputatul Eugen Tomac atrage atenția că sunt foarte puțini experți și oameni pregătiți care să înțeleagă subtilitățile acestei problematici dar, spune el, cu explicații corecte, atunci când miza este păstrarea interesului național, se poate ajunge la un consens cu actorii politici.



Radio România Actualități - 26.01.2014 16:06