Români în lume
RSS Români în lume

Serată literară găzduită de de Consulatul General al României la Milano

Serată literară găzduită de de Consulatul General al României la Milano

Cele mai frumoase poezii semnate de Mihai Eminescu, recitate în limbile română și italiană, și lansarea celui de-al doilea volum al "Reperelor culturale românești în Peninsulă", elaborat de Centrul Cultural Italo-Român de la Milano, au fost principalele momente care au marcat serata literară găzduită pe 19 ianuarie de Consulatul General al României în capitala lombardă.

Paginile volumului publicat de Rediviva, singura editură românească din Peninsulă, ne oferă aspecte esențiale din trecutul și prezentul relațiilor dintre cele două țări: de la misiunea diplomatică a poetului Vasile Alecsandri în Peninsulă și succesul sopranei Hariclea Darclée, căreia Puccini i-a dedicat aria “Vissi d’arte, vissi d’amore” din opera Tosca, la prezența românilor în Italia, a italienilor în România, și la colaborarea dintre Radio România și Radio Rai, ilustrată în acest volum prin proiectul editorial comun “Drumul fagilor în Bucovina”, realizat în 2013, în contextul celei de-a 85-a aniversări a serviciului public de la București.

La Consulatul General de la Milano, românii au celebrat Ziua propriei culturi alături de italienii veniți să o descopere sau să o cunoască mai bine.

Violeta Popescu, director al Centrului Cultural Italo-Român: “A fost o manifestare pe care am vrut să o oferim românilor care își aduc aminte de Eminescu, care își aduc aminte de casă, și să le oferim un spațiu în care gândurile, poeziile și ceea ce gândesc ei despre marele poet să aibă voce și să aibă sentimentul că, într-adevăr, sunt împreună”.

Omagierea poetului Mihai Eminescu, tradus în italiană încă de la începutul secolului XX, reprezintă una dintre inițiativele de diplomație culturală promovate de Consulatul General al României la Milano, în a cărui arie de competență intră câteva din regiunile din nordul Italiei, regiuni în care trăiesc aproape 240.000 de români.

Consulul General George Bologan: Este nevoie de diplomația culturală pentru a ne întâlni unii cu alții în spațiul european, tocmai pentru a țese împreună conștiința europeană de care avem atât de mult nevoie, într-o perioadă în care nu lipsesc mesajele eurosceptice. Milano urmează să devină locul de întâlnire a șefilor de stat și de guvern, a diferitelor delegații guvernamentale cu ocazia Președinției italiene a UE din al doilea semestru al anului 2014, urmând apoi să se desfășoare Expoziția Universală din 2015. A fost un eveniment important și din această perspectivă, pentru că am reușit să fim împreună, români și italieni, pentru a merge înainte și pentru a ne cunoaște mai bine.”

Autor: Iuliana Anghel, Radio România Internațional



Radio România Actualități - 22.01.2014 18:05