Români în lume
RSS Români în lume

Președintele Traian Băsescu, despre despăgubirea evreilor plecați din România

Într-un interviu acordat cotidianului Israel Hayom, președintele Traian Băsescu a vorbit despre importanța cooperării bilaterale în domeniul militar și despre necesitatea despăgubirii, de către România, a israelienilor proveniți din această țară.

"Continuăm cooperarea în domeniul militar, cu Israelul, militarii noștri colaborează cu militarii dumneavoastră și înțelegem aventajele acestei cooperări" - a declarat Traian Băsescu, în interviul în exclusivitate acordat acestui ziar, care va apărea întegral în suplimentul de duminică al respectivului cotidian.

Președintele României a afirmat că mai mulți colegei de-ai săi din gimnaziu și liceu trăiesc în Israel. Aproximativ o jumătate de milion de cetățeni ai statului israelian vorbesc limba română, iar o mare parte dintre aceștia au fost nevoiți să plece din fosta lor patrie, lăsându-și acolo bunurile materiale.

"Una din cele mai mari probleme ale comnității românești din Israel este, în mod firesc, chestiunea imobilelor naționalizate de regimul comunist din România. Cred că, în următorii zece ani, fiecare persoană îndrepățită va fi despăgubită la o valoare justă, în terenuri sau în bani" - a promis Traian Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a sosit luni, în Israel, unde a fost primit de președintele Shimon Peres. De asemenea, Traian Băsescu s-a întâlnit, în cadrul unui dejun de lucru, cu ministrul israelian de externe, Avigdor Liberman, originar din Republica Moldova. În cursul zile de marți, președintele României a fost primit de liderii palestinieni.

România a fost singura țară socialistă, care nu a rupt relațiile diplomatice cu Israelul, după războiul de șase zile, din 1967. Totodată, România a recunoscut, în 1988, declarația unilaterală de independență a liderului plestinian Yasser Arafat.

Totuși, într-o declarație de presă ținută înainte de plecarea sa în această vizită, președintele Traian Băsescu a afirmat că în 2012 România a făcut un pas înapoi, în momentul în care s-a abținut la votul din Adunarea Generală a ONU, cu privire la Statutul Palestinei în cadrul Organizației Națiunilor Unite.



Agenția ungară de presă MTI - 22.01.2014 14:39