Români în lume
RSS Români în lume

Legea cetățeniei și votul prin corespondență se numără printre prioritățile parlamentarilor pentru 2014

Dincolo de păstrarea limbii române peste hotare, legea cetățeniei și votul prin corespondență se numără printre prioritățile parlamentarilor pentru 2014. Senatorul pentru Europa și Asia, Viorel Badea, despre problemele românilor din străinătate și prioritățile lui 2014, într-un interviu acordat Petruței Smântână.

Viorel Badea: Principalele probleme sunt cele legate de dreptul la muncă și de modul în care își pot exercita acest drept la muncă. Totodată chestiuni legate de posibilitatea pentru confrații noștri din toată lumea să își poată păstra tradiția și obiceiurile și, nu în ultimul rând, poate chiar la fel de important ca dreptul la muncă este dreptul la educație.

Reporter: 2014 se apropie repede de noi. Ce v-ați propus?

Viorel Badea: În 2014 îmi doresc foarte mult să reușesc să îi conving pe colegii mei din Parlament de necesitatea adoptării celor două proiecte, și anume proiectul de modificare a legii cetățeniei și votul prin corespondență. Și de asemenea îmi doresc să îi conving să înțeleagă și un alt proiect, care este iarăși foarte important, și anume proiectul prin care începem să construim comitetele românilor de pretutindeni, prin care românii să aibă posibilitatea să se organizeze și să se voteze direct între ei.

Reporter: Domnule senator, aveți un mesaj pentru ascultătorii noștri?

Viorel Badea: Singurul meu mesaj este să fie uniți, pentru că puterea este la ei numai dacă sunt uniți și, cu siguranță, dacă vor fi uniți, vor determina și mai mult respect din partea celor care trăiesc în statele lor de reședință.

Realizator: Vorbim despre problemele românilor din străinătate. Să nu uităm că în întreaga lume vorbesc limba română peste 30 de milioane de români. Graiul românesc îl regăsinm în comunitățile noastre peste tot în lume, exact așa cum s-a conservat sau cum a putut supraviețui. Astăzi avem obligația să facem tot ce ne stă în putință pentru a promova limba română. Este una din cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene și acesta este un motiv în plus de a ne bucura, spune deputatul de diaspora Eugen Tomac. În 2014, el se va bate pentru o lege privind protejarea limbii române peste hotare.

Eugen Tomac: Toți cei care vorbesc limba română, indiferent cum sunt numiți ei, vlahi, români, aromâni ș.a.m.d., să fie considerați parte a națiunii române. Cred că este un lucru extrem de important, pentru că există foarte multe state pe teritoriul cărora locuiesc români, dar ei sunt divizați în mod artificial și considerați drept altceva decât români. Prin urmare, din punct de vedere al statului român, indiferent cum sunt numiți ei acolo unde locuiesc, pentru noi sunt români și avem baza legală pentru a interveni, astfel încât să îi putem susține finciar pentru a-și păstra identitatea.

Reporter: Ce nu v-a ieșit? Ce ați fi dorit și ce a rămas pentru 2014 cu șanse?

Eugen Tomac: Cred că este necesar să avem o lege privind protejarea limbii române peste hotare, pentru că în momentul de față există mai multe dialecte ale limbii române, precum și limba română în sine este pusă în pericol în diverse state, unde comunitatea nu este recunoscută, nu există instituții cu predare în limba română acolo există comunități mari și credem că este necesar să avem un cadru legal foarte clar prin care statul român să poată interveni pentru a proteja limba română. Este una dintre legile pentru care mă voi bate foarte mult, astfel încât să găsesc consens și susținere din partea tuturor actorilor politici, astfel încât această lege să treacă, pentru că avem câteva instituții, dar ele nu sunt suficient de puternice și nu au pârghiile legale prin care să se poată interveni.

Reporter: Domnule Eugen Tomac, din opoziție cum se văd lucrurile? Există un consens în ceea ce privește atitudinea adminstrației centrale românești față de românii din afara granițelor?

Eugen Tomac: Cu regret o spun, din păcate, în ceea ce privește această problematică, avem foarte puțini experți și oameni pregătiți care înțeleg subtilitățile acestei problematici. În schimb, atunci când explicăm cu multă exactitate și corectititudine un subiect sau altul, sigur că actorii politici, indiferent de la stânga la dreapta, dacă înțeleg că miza este de a apăra interesul național, de a promova românismul acolo, pe anumite teme se găsește consens. Atunci când s-a discutat despre modificarea legii privind românii de pretutindeni și definirea foarte exact a ceea ce însemnă românii de pretutindeni, deși a fost o inițiativă făcută de opoziție, a fost votată aproape în unanimitate.

Reporter: Aveți un mesaj pentru ascultătorii noștri?

Eugen Tomac: Le doresc tuturor radioascultătorilor Societății Române de Radio gânduri bune, să avem parte cu toții de un an mai bun, mai liniștit, cu împliniri și realizări cât mai mari, astfel încât România, indiferent unde ne aflăm, să o putem promova cu demnitate și bucurie. La mulți ani, tuturor românilor!



Radio România Actualități - 29.12.2013 17:02