Români în lume
RSS Români în lume

Interviu în exclusivitate cu ministrul de externe, Titus Corlățean, pe tema relațiilor româno-chineze

Interviu în exclusivitate cu ministrul de externe, Titus Corlățean, pe tema relațiilor româno-chineze

“O prezență de trei zile, în România, a delegației chineze, concretizată în mai multe acorduri semnate în plan bilateral, cu o componentă economică extrem de solidă, atât în plan bilateral, dar și în plan regional [...],iată coordonatele unei vizite de succes și care ne permite să privim cu ambiție anii care vor urma” afirmă ministrul român de Externe, Titus Corlățean, într-un interviu acordat în exclusivitate Societății Române de Radiodifuziune în urma vizitei premierului RP Chineze la București (12 decembrie 2013)

Titus Corlățean: Vizita în România a premierului chinez, Li Keqiang, a reprezentat un eveniment politic remarcabil în relațiile bilaterale româno-chineze. Simpla menționare a faptului că a fost prima vizită a unui premier chinez în România după 19 ani reprezintă, deja, un lucru important și, de asemenea, reflectă existența unui nivel și a unei intensități a contactelor politice bilaterale remarcabile. Să nu uităm faptul că premierul român Victor Ponta a fost în China, a fost la Beijing în vizită oficială, s-a întâlnit cu premierul chinez, a fost primit de președintele Xi Jinping, iar o astfel de frecvență a contactelor într-o perioadă scurtă de timp demonstrează faptul că relația româno-chineză, care va aniversa anul viitor 65 de ani, este o relație solidă bazată pe încredere reciprocă, pe o relație de prietenie existentă între popoarele noastre.

Vizita premierului chinez a avut o componentă bilaterală, finalizată cu încheierea unei declarații comune a celor două guverne privind cooperarea între țările și guvernele noastre și a inclus, pe de altă parte, participarea la summitul premierilor și la forumul economic organizat în format Europa Centrală și de Est – China.

O prezență de trei zile, în România, a delegației chineze, concretizată în mai multe acorduri semnate în plan bilateral, cu o componentă economică extrem de solidă atât în plan bilateral, dar și în plan regional, respectiv Europa Centrală și de Est, iată coordonatele unei vizite de succes și care ne permite să privim cu ambiție anii care vor urma. Trebuie să menționez că anul viitor va avea și o simbolistică specială, așa cum făceam referire la aniversarea a 65 de ani de relații bilaterale în plan diplomatic, dar și aniversarea a zece ani de la încheierea Parteneriatului amplu de cooperare și prietenie.

R: Ați afirmat dorința de intensificare a relațiilor cu China, îndeosebi din perspectiva aniversării a 65 de ani de relații diplomatice. Din câte știu, ați anticipat această vizită și acest obiectiv al Guvernului și ați efectuat, în anul 2012, înainte de Congresul 18 al Partidului Comunist Chinez care a decis noii lideri politici ai Chinei, o vizită oficială la Beijing, atât pentru confirmarea bunelor relații bilaterale, cât și pentru a stabili o punte de legătură cu noua conducere a Chinei.

Titus Corlățean: Aș spune că a fost o dorință comună. Dacă nu mă înșel, am fost unul dintre puținii, dacă nu singurul ministru de externe străin invitat înainte de lucrările Congresului PC Chinez care a adoptat o serie de decizii extrem de importante și, bineînțeles, a consfințit o nouă generație de lideri politici în China. La acel moment am avut prilejul să-l întâlnesc pe viceprim-minstrul de atunci, Li Keqiang, și aceasta ne-a permis asigurarea unei continuități a relației politice. După o convorbire oficială cu vicepremierul, extrem de intensă și de substanțială și, bineînțeles, în coordonate amicale, am fost convins din acel moment cu privire la realizarea unei legături foarte solide între cei doi premieri. De altfel, vizita premierului chinez la București, precum și prima întâlnire de la Beijing, au confirmat stabilirea unei relații de foarte bune de comunicare, iar acest lucru contează foarte mult în politica internațională și încrederea reciprocă, dincolo de interesele, uneori pragmatice sau adesea pragmatice, ale relațiilor dintre cele două țări.

Eu consider că mi-am îndeplinit misiunea din octombrie anul trecut, confirmând faptul că Ministerul Afacerilor Externe continuă să fie un actor extrem de activ și necesar în consolidarea unor relații bilaterale de cooperare și prietenie, așa cum este cazul relației româno-chineze.

R: Vorbim de comunicare și de menținere a relațiilor cu partea chineză. Există planul înființării Institutului Cultural Român la Beijing și, potrivit declarațiilor de presă, s-au semnat acorduri în acest sens. China a deschis în România patru institute Confucius: la Sibiu, Cluj, Brașov și, inaugurat recent, la București. România și-a propus încă din anul 2006 înființarea unui institut cultural la Beijing.

Titus Corlățean:Am făcut precizarea că în cadrul vizitei oficiale întreprinse de premierul chinez la București au fost semnate o serie de acorduri și înțelegeri, 13 la număr, cele mai multe în domeniul cooperării economice și al investițiilor, este adevărat, dar au fost semnate și două acorduri în domeniul cooperării culturale.

Avem un program de schimburi culturale pe care l-am semnat, personal, cu acea ocazie, precum și acordul bilateral pentru înființarea Institutului Cultural Chinez la București și a Institutului Cultural Român la Beijing și lucrăm efectiv în direcția inaugurării cât mai curând posibil a acestui institut care nu va fi numai primul institut cultural al României în China, dar va fi și primul institut cultural al României în Asia, ceea ce demonstrează importanța deosebită pe care o acordăm relației bilaterale.

Am fost extrem de mulțumit pentru faptul că am reușit să finalizăm negocierile pe marginea acestui acord - cu puțin timp înaintea vizitei, este adevărat, dar au fost negocieri finalizate cu succes. Am semnat acordul, așa încât avem baza juridică pentru a inaugura Institutul Cultural Român la Beijing.

R: Ultima întrebare este una repetată de multe ori în ultimii ani de cetățenii și instituțiile românești și chineze implicate în relația bilaterală și se referă la facilitarea schimburilor și comunicării. Trebuie să așteptăm intrarea în spațiul Schengen pentru ca partenerii chinezi să beneficieze de o relaxare a procedurii de obținere a vizelor pentru România?

Titus Corlățean: În această privință vă pot spune că ieri (n.red: 11 decembrie 2013) Guvernul României a adoptat o decizie importantă, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe și susținută de Ministerul Afacerilor Interne. S-a decis, deci, prin ordonanță de urgență a Guvernului, să echivalăm vizele Schengen obținute de cetățeni străini pentru accesul în Uniunea Europeană în statele membre care sunt deja în spațiul Schengen, să le recunoaștem valabilitatea pe teritoriul României, astfel încât să fie permis accesul liber al deținătorilor de vize Schengen fără să mai fie necesară o viză românească specifică. Este un pas mare înainte care va avea consecințe extrem de pozitive din punctul de vedere al accesului liber al oamenilor de afaceri, reprezentanților companiilor, investitorilor străini - deci și din China – care călătoresc des în Uniunea Europeană. Această decizie va avea un impact important și din punctul de vedere al fluxului turistic, inclusiv din China, spre România, pentru că facilităm în mod consistent accesul pe baza standardelor Schengen ale Uniunii Europene pe care noi le împărtășim chiar dacă, deocamdată, România nu se numără printre țările membre ale spațiului Schengen. Este o decizie importantă a Guvernului României și suntem convinși că va facilita schimburile dintre țările noastre.

Redactor: Marian Mizdrea, Radio România Internațional



Agenția RADOR - 12.12.2013 18:36