Români în lume
RSS Români în lume

Președintele Traian Băsescu a fost prezent la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale de către Ambasada României de la Chișinău

Președintele Traian Băsescu consideră că parafarea de către Republica Moldova a Acordurilor de asociere și de liber schimb la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius reprezintă piatra de temelie a unor evoluții pozitive pentru Chișinău. Prezent la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale de către Ambasada României de la Chișinău, șeful statului a mai precizat că existența acestor acorduri reprezintă pentru Republica Moldova garanția revenirii în marea familie a Uniunii Europene.

De la Vilnius, președintele Traian Băsescu a mers la Chișinău, într-o vizită neplanificată, pentru că, spunea el, este un moment extrem de important pentru cetățenii moldoveni.

Traian Băsescu: Republica Moldova va reuși, cu sau fără sprijinul României, pentru că vreți să reușiți. Ce s-a întâmplat astăzi pentru Republica Moldova este o mare, mare bucurie și eu o simt în suflet. Tot timpul am avut, așa, parcă un regret, parcă uneori și sentimentul că am fi putut face mai mult - faptul că românii erau în Uniunea Europeană, iar românii de partea cealaltă a Prutului nu erau încă. Acum ați pornit pe acest drum și vă doresc din suflet mult succes!

Republica Moldova, din punct de vedere cultural, nu se poate îndrepta către Uniunea Euro-Asiatică - a mai spus șeful statului - și s-a arătat încrezător că populația acestei țări va opta pentru soluția europeană. La rândul său, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a vorbit despre importanța sprijinului acordat de către România țării sale.

Nicolae Timofti: România a pledat constant și cu fermitate, alături de alți parteneri și alți prieteni ai țării noastre, cauza Republicii Moldova. În felul acesta am putut să avansăm în termeni rapizi pe calea integrării europene.

Președintele Nicolae Timofti se va afla mâine la București, pentru a participa la ceremonia dedicată Zilei Naționale a României.Radio România Actualități - 30.11.2013 15:23