O frază simplă, dar plină de semnificații a premierului Li Keqiang: "Salutăm Orchestra Națională Radio România!", continuată cu o invitație lansată orchestrei fanion a radioului public pentru a cânta din nou în China, ca să bucure prin evoluția sa mai mulți spectatori, reprezintă o recunoaștere specială pentru Societatea Română de Radiodifuziune.
China prețuiește cultura și toate simbolurile culturale, atât cele proprii cât și cele de interes mondial, dar asistăm, în premieră, la o apreciere specială din partea premierului Li Keqiang a valorilor culturale reprezentate de Orchestra Națională Radio. Pentru că Radio România promovează cultura nu numai pe palierul on air ci și off air, prin orchestrele sale.Aprecierea din discursul premierului Li Keqiang nu a venit fără un suport, ci s-a datorat faptului că într-una dintre cele mai mari metropole ale planetei – Shanghai, univers fascinant în care se întâlnesc influențe din toate culturile lumii, muzica lui Enescu a răsunat la mijloc de mai 2013 grație Orchestrei Naționale Radio. Concertul special de la Shanghai, găzduit de una dintre instituțiile culturale reprezentative din China și din întreaga lume - Shanghai Oriental Art Center, a făcut parte din Shanghai Spring International Music Festival, manifestarea cu cea mai lungă tradiție dintre evenimentele lansate după înființarea Republicii Populare Chineze.
Participarea la această sărbătoare a muzicii s-a integrat în evenimentele speciale dedicate împlinirii a 85 de ani de la înființarea Radio România și de la nașterea Orchestrei Naționale Radio. De asemenea, momentul a reprezentat o frumoasă continuare după concertul susținut de aceeași orchestră cu trei ani în urmă – în iulie 2010, în cadrul Zilei Românie sărbătorită la Expoziția Universală, tot de la Shanghai.Dacă în vară publicul chinez a făcut cunoștință cu Rapsodia Română nr. 1, o superbă esențializare a motivelor muzicale realizată de George Enescu, și a aplaudat la scenă deschisă demonstrația de virtuozitate a orchestrei și a violonistului Gabriel Croitoru la interpretarea celebrei Ciocârlii, una dintre cele mai populare piese românești în rândul publicului chinez, este clar că succesele cele mai mari vor fi cele care vor urma.
Eforturile făcute de Radio România, unul dintre puținele posturi de radio din Europa acceptate în ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), pentru ca Orchestra Națională Radio să ofere concertul special de la Shanghai, din acest an, aduce acum roadele acestei promovări speciale a culturii române pe toate meridianele lumii, prin toate mijloacele sale de exprimare.Premierul Li Keqiang a apreciat ospitalitatea cu care a fost primit la București, spunând că Guvernul României i-a întâmpinat foarte bine și că a transformat iarna într-o vreme frumoasă. Aplaudat în mod repetat în plenul parlamentului, premierul chinez a reafirmat că România și poporul român se manifestă ca un "tigru economic din Europa Centrală și de Est".
China a devenit cel mai mare partener economic al României din Asia - a mai spus oficialul chinez - care a afirmat că țara sa consideră România un pilon important pentru cooperarea cu Europa de Sud-Est și cu Uniunea Europeană. Între cele două țări există un potențial uriaș de cooperare în domenii ca agricultura, transporturile sau energia nucleară - a mai spus premierul chinez.