Români în lume
RSS Români în lume

Întâlnire a miniștrilor energiei din Serbia și România, Zorana Mihajlovic și Constantin Nica, la București

Miniștrii energiei din Serbia și România, Zorana Mihajlovic și Constantin Nica, au avut astăzi la București convorbiri despre promovarea cooperării în sectorul energetic, al petrolului și gazelor. După cum a comunicat Ministerul sârb al Energiei, Mihajlovic a subliniat importanța proiectului de construcție a liniei electrice duble de 400 kV între orașul românesc Reșița și orașul Pancevo în Serbia și a adăugat că această linia va permite realizarea obiectivelor energetice la nivel regional.

Ea s-a referit și la proiectele hidrocentralei Djerdap (Porțile de Fier - n.r.) și a reamintit că Ministerul Energiei, Dezvoltării și Protecției Mediului din Serbia a prezentat părții române o carte de proiecte prioritare și a anunțat că vor avea loc discuții cu privire la construcția hidrocentralei Djerdap 3, proiecte de importanță națională pentru Serbia.

Cei doi miniștrii au avut convorbiri despre interconectarea liniei de gaze naturale Mokrin - Arad precum și despre conducta de petrol Pitești - Pancevo, care ar asigura diversificarea și securitatea aprovizionării rafinăriilor din Serbia. La întrevedere s-a conchis că relația de cooperarea economică dintre Serbia și România este excelentă.

Schimburile comerciale între cele două țări în anul 2012 s-au ridicat la 1,4 miliarde de euro, exporturile Serbiei spre România fiind în acel an de 700 de milioane de euroBETA - 25.11.2013 17:51