Români în lume
RSS Români în lume

România și China au semnat la București o serie de acorduri de colaborare în diferite domenii

România și China au semnat la București o serie de acorduri de colaborare în diferite domenii

România și China au semnat astăzi la București o serie de acte de colaborare în diferite domenii, de la energie nucleară până la exportul de carne de porc spre China. Semnarea acordurilor, protocoalelor și memorandumurilor a avut loc în prezență premierilor celor două țări.

China este pentru România un partener privilegiat, având de 65 de ani o relație specială politică, economică și culturală - declara cu puțin timp în urmă aici, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta. Mai mult, șeful executivului român a ținut să sublinieze importanța consolidării acestei relații tradiționale în cadrul Uniunii Europene, întrucât o cooperare mai intensă înseamnă mai multe avantaje pentru România și, implicit, pentru țările comunitare, iar implicarea Chinei în proiecte europene concrete reprezintă, în opinia premierului Victor Ponta, un lucru pozitiv. El a precizat că în cadrul discuțiilor bilaterale, dicolo de aspectele politice excelente, au fost analizate și relațiile economice, ambele părți fiind de acord să dezvolte colaborarea în domeniul energetic, în domeniul IT și, de asemenea, în agricultură.

De altfel, chiar înainte de discursurile celor doi premieri, Victor Ponta și Li Keqiang, au fost semnate patru memorandumuri de înțelegere privind cooperarea în domeniul nuclear, IT, pentru promovarea cooperării investiționale, dar și pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate ce are drept scop înființarea unui parc tehnoogic. De asemenea, miniștrii celor două guverne au semnat aici, la Palatul Victoria, și alte acorduri și înțelegeri de cooperare economică.

La rândul său, premierul chinez Li Keqiang a subliniat dorința guvernului său de a dezvolta cooperarea bilaterală, mai ales sub aspect economic. În acest sens, cei doi premieri au analizat inclusiv posibilitatea demarării unui proiect privind construirea unei infrastructuri feroviare care să permită mersul trenurilor de mare viteză.
11:53 - Premierul chinez, Li Keqiang, sosește peste două ore la București, unde are programată, astăzi, o întâlnire cu prim-ministrul Victor Ponta. Dezvoltarea unor relații economice solide și atragerea investițiilor chineze în infrastructură, proiecte energetice sau industria tehnologiei și a calculatoarelor reprezintă, pentru țara noastră, o oportunitate uriașă, afirmă prim-ministrul român. Întâlnirea de astăzi dintre Li Keqiang și Victor Ponta prefațează Forumul Economic și Comercial China - Europa Centrală și de Est, care începe mâine, la București. Participă premierul chinez, omologii săi din 16 țări central și est-europene și aproape o mie de oameni de afaceri și șefi de companii importante chineze și europene.Radio România Actualități - 25.11.2013 18:33