Români în lume
RSS Români în lume

Scrisoare deschisă adresată președintelui României de o fundație americană privind situația europarlamentarului László Tökés

Istoricul american Lee Edwards, președintele Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului, cu sediul la Washington, a protestat, într-o scrisoare adresată președintelui român, Traian Băsescu, față de posibila retragere a Ordinului "Steaua României", deținut de europarlamentarul László Tökés. În scrisoarea înaintată vineri seara (ora locală) biroului de la Washington a agenției de presă MTI, Edwards a atras atenția asupra faptului că László Tökés este luptător pentru libertate și democrație recunoscut pe plan internațional, care în 2009 a primit Medalia pentru Libertate "Truman-Reagan" din partea Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului.

Lee Edwards a precizat că, deși, conform politicii sale, fundația nu se amestecă în problemele interne ale statelor suverane, apără personalitățile recunoscute cărora le-a acordat distincții, cum ar fi episcopul Tökés, când aceștia sunt insultați grav.

Scrisoarea amintește faptul că rolul îndeplinit de László Tökés în revoluția română de la 15-16 decembrie 1989 este binecunoscut și indiscutabil. De aceea, asemănător altor personalități, precum Václav Havel, Lech Walesa și Papa Ioan Paul al II-lea, fundația i-a acordat înalta distincție și lui László Tökés. La scurt timp, Tökés a primit și Ordinul "Steaua României".

Președintele fundației a numit nedrepte și nefondate argumentele care justifică retragerea decorației de către Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României", potrivit cărora László Tökés a dat dovadă de o atitudine "anticonstituțională" și "a încălcat valorile europene".

"Valorile europene fundamentale și Constituția României prevăd libertatea de exprimare, precum și dreptul oricărui cetățean de a-și exprima opinia în privința problemelor controversate. Autorizarea dezbaterilor publice este parte a constituționalității și a democrației funcționale, ceea ce nu trebuie modificat" - menționează scrisoarea.

Edwards i-a cerut președintelui român ca, prin respingerea hotărârii Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României" de retragere a distincției, să dovedească angajamentul asumat în privința libertății de exprimare și a valorilor democratice.

(Demeter Pogár, corespondent MTI)Agenția ungară de presă MTI - 23.11.2013 12:09