Lee Edwards a precizat că, deși, conform politicii sale, fundația nu se amestecă în problemele interne ale statelor suverane, apără personalitățile recunoscute cărora le-a acordat distincții, cum ar fi episcopul Tökés, când aceștia sunt insultați grav.
Scrisoarea amintește faptul că rolul îndeplinit de László Tökés în revoluția română de la 15-16 decembrie 1989 este binecunoscut și indiscutabil. De aceea, asemănător altor personalități, precum Václav Havel, Lech Walesa și Papa Ioan Paul al II-lea, fundația i-a acordat înalta distincție și lui László Tökés. La scurt timp, Tökés a primit și Ordinul "Steaua României".Președintele fundației a numit nedrepte și nefondate argumentele care justifică retragerea decorației de către Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României", potrivit cărora László Tökés a dat dovadă de o atitudine "anticonstituțională" și "a încălcat valorile europene".
"Valorile europene fundamentale și Constituția României prevăd libertatea de exprimare, precum și dreptul oricărui cetățean de a-și exprima opinia în privința problemelor controversate. Autorizarea dezbaterilor publice este parte a constituționalității și a democrației funcționale, ceea ce nu trebuie modificat" - menționează scrisoarea.Edwards i-a cerut președintelui român ca, prin respingerea hotărârii Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României" de retragere a distincției, să dovedească angajamentul asumat în privința libertății de exprimare și a valorilor democratice.
(Demeter Pogár, corespondent MTI)