Români în lume
RSS Români în lume

20 de ani de activitate a Centrului European pentru Studii de Securitate `George Marshall` din București

20 de ani de activitate a Centrului European pentru Studii de Securitate `George Marshall` din București
Grl. George Marshall în al Doilea Război Mondial

Asociația George Marshall România a organizat joi o întâlnire eveniment cu ocazia marcării a 20 de ani de activitate a Centrului European pentru Studii de Securitate, care conduce o varitate de programe unice. Acestea atrag un flux de cursanți din 110 țări, în principal oficiali din structuri interesate de abordări moderne ale provocărilor lumii de azi.

George Marshall a comandat Armata Statelor Unite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și s-a remarcat prin contribuția sa la victoria aliaților. Numele generalului a fost dat Planului Marshall în urma unui discurs prin care sugera europenilor necesitatea reconstruirii Europei pe baza finanțării asigurate de Statele Unite. Misiunea Centrului Marshall este de a crea un mediu de securitate mai stabil prin promovarea instituțiilor democratice și relații mai ales în domeniul apărării, precum și consolidarea de parteneriate durabile între națiunile din America de Nord, Europa și Eur-Asia.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Duane Butcher, consideră că punctul forte al Centrului Marshall este evidențiat de faptul că această instituție își continuă misiunea într-un climat politic și militar în continuă schimbare.

Duane Butcher: Principalul scop al Centrului Marshall este acela de a veni în spijinul strategiilor și al obiectivelor de cooperare în domeniul securității în teatrul european. Aș dori să suliniez din nou faptul că România este un exemplu excelent de țară care și-a însușit lecțiile predate de Centrul Marshall.

Ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, afirmă că Centrul Marshall a fost dintotdeauna un simbol al legăturii transatlantice și va continua să promoveze valorile democratice comune.

Werner Hans Lauk: Și aceasta, mai ales în zilele noastre, când este spre interesul partenerilor noștri anglo-americani să reclădească încrederea în cooperarea noastră fructuoasă.

Generalul Constantin Degeratu a declarat că este mândru de faptul că a putut participa la activitățile Centrului în calitate de profesor.

Constantin Degeratu: Consider că Centrul Marshall aduce o contribuție extrem de importantă la formarea unui nou mediu de securitate și cooperare în Europa după încheierea războiului rece.



Radio România Actualități - 22.11.2013 10:44