Români în lume
RSS Români în lume

Comisia Europeană propune ridicarea vizelor pentru Republica Moldova

Comisia Europeană propune ridicarea vizelor pentru Republica Moldova

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunțat, la Bruxelles, îndeplinirea de către Republica Moldova a criteriilor pentru liberalizarea regimului de vize. În consecință, Comisia va propune ridicarea vizelor pentru cetățenii din Republica Moldova.

La finalul discuțiilor de dimineață, de la Bruxelles, cu premierii României și Republicii Moldova, Victor Ponta și Iurie Leancă, José Manuel Barroso a subliniat importanța cooperării dintre România și Republica Moldova în domeniul energetic. El a menționat proiectul gazoductului Iași-Ungheni, dar și proiecte din domeniul conexiunilor de energie electrică.

José Manuel Barroso: Siguranța energetică și diversitatea resurselor sunt extrem de importante pentru Uniunea Europeană și pentru vecinii noștri. Fiecare cetățean European ar trebui să aibă acces la energie sigură și ieftină. Nicio națiune a Europei nu ar trebui să fie o insulă izoltă din punct de vedere energetic de rețelele comune. Ca membru al comunității energetice, Republica Moldova are dreptul să aleagă aceleași drepturi de acces la piața internă comună.

El a mulțumit României și premierului Victor Ponta pentru sprijinul acordat Republicii Moldova. Vizita comună a celor doi premieri este un mesaj foarte puternic pentru parteneriatul estic, a apreciat premierul Victor Ponta. El a spus că România are, practic, datoria de a se implica în parcursul Republicii Moldova pentru integrarea sa europeană, inclusiv prin susținerea priectelor de interconectare cu spațiul comunitar.

Victor Ponta: Avem indentificate, în acest moment, proiectele concrete atât de infrastructură energetică, cât și de infrastructură de transporturi, care sunt dezvoltate și pot fi dezvoltate în perioada următoare. Modul de finanțare, modul se implementare sunt, în acest moment, în lucru și România, Moldova și Comisia Europeană vor identifica și vor prezenta toate resursele și toate procedurile necesare pentru ca aceste proiecte esențiale pentru Moldova și pentru Uniunea Europeană să poată fi realizate.

Premierul Iurie Leancă s-a arătat convins că la Vilnius, la sfârșitul lunii, Moldova va parafa acordul de asociere și pe cel comercial, și consideră că prin reforme accelerate țara sa va putea să și semneze documentele în cel mai scurt timp. Republica Moldova știe că proiectele de interconectare sunt în avantajul său, fie că e vorba de infrastructură, de transporturi, de energie electrică sau de gaze.

Iurie Leancă: Va fi mult mai simplu să atingem acest obiectiv de realizare a unui sistem energetic al Republicii Moldova mult mai sigur, mult mai puțin vulnerabil la tot felul de oscilații în regiune. Faptul că am reușit, în ziua de 27 august al acestui an, să lansăm construcția gazoductului Iași-Ungheni, vorbește despre faptul că suntem pe calea cea bună. Mă bucur să constat că lucrările pe acest gazoduct se derulează așa după cum ne-am planificat și sunt convins că în primul trimestru al anului 2014 vom reuși să finalizăm gazoductul Iași-Ungheni.

Premierul moldovean, Iurie Leancă, încheie relatarea lui Sorin Croitorescu de la Bruxelles. Vă reamintim, vicepremierul român Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, și vicepremierul moldovean, Valeriu Lazăr, ministru al economiei, au semnat, ieri, la București contractul de finanțare pentru gazoductul Iași-Ungheni. Contribuția România este de 5 milioane de euro din totalul de 26 de milioane necesare acestui proiect. Uniunea Europeană contribuie cu 7 milioane de euro.Radio România Actualități - 15.11.2013 15:25