Români în lume
RSS Români în lume

Dialogul interparlamentar dintre România și Ucraina a fost reluat, după zece ani

După o pauză de zece ani, dialogul interparlamentar dintre România și Ucraina va fi reluat, urmând ca în viitorul foarte apropiat, o delegație română să viziteze statul ucrainean. Declarația a fost făcută miercuri, 13 noiembrie, de către ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, în cadrul conferinței de presă cu tema "Summitul UE de la Vilnius: Perspectivele Ucrainei".

Diplomatul ucrainean a mai precizat faptul că la începutul lui 2014 și premierul României, Victor Ponta, este așteptat în Ucraina. Potrivit celor declarate de către Bauer, ultima întâlnire între parlamentarii români și ucraineni a avut loc în urmă cu zece ani, respectiv în 2003, când o delegație ucraineană a întreprins o vizită la București. Fiind întrebat de către jurnaliști care este motivul amânării vizitelor la nivel oficial înalt dintre cele două țări, Teofil Bauer a răspuns mirat că "partea ucraineană a invitat nu doar o dată partea română la discuții".

Vorbind despre apropierea Ucrainei de UE, ambasadorul ucrainean la București a declarat că este încrezător în șansele apropierii țării sale de Europa, întrucât aceasta a îndeplinit aproape toate recomandările impuse de Uniunea Europeană. "Bineînțeles, Ucraina mai are multe de realizat pentru a atinge standardele europene, însă consider că mult mai importantă este voința majorității ucrainenilor și a clasei politice de la Kiev, care susțin cursul pro-european ireversibil", a explicat diplomatul ucrainean, precizând că Ucraina are nevoie de sprijinul României în demersurile sale de apropiere de Bruxelles.

De asemenea, Teofil Bauer a mulțumit României pentru că susține Ucraina în acest proces. Pe final, Ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, a subliniat faptul că în ultimii doi ani, cooperarea dintre București și Kiev s-a intensificat.

(www.mfa.gov.ua - 13 noiembrie 2013)Agenția RADOR - 13.11.2013 18:59