Facultatea de Istorie a Universității din București organizează în perioada 7-8 noiembrie 2013 o conferință internațională dedicată războaielor balcanice și Păcii de la București din 1913, pentru a marca împlinirea unui secol de la aceste evenimente. Conferința se desfășoară sub înaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Externe al Guvernului României.
Conferința Balkan Entanglements - Peace of Bucharest va reuni specialiști din opt țări europene (România, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Marea Britanie, Cipru) care vor analiza critic impactul Războaielor Balcanice pentru această regiune. Comunicările științifice au fost împărțite în șase secțiuni: Marile Puteri și interesele lor în Balcani, Cele două războaie balcanice, Diplomația Conferinței de pace de la București, Probleme restante la Pacea de la București – chestiunea macedoneană, Probleme restante la Pacea de la București – chestiunea aromână, Identități în Balcani la începutul secolului XX.
În anii 1912-1913 au avut loc două războaie balcanice, care au modificat granițele statelor balcanice în dauna Imperiului otoman. În primul război balcanic alianța creștină formată din Bulgaria, Serbia, Grecia și Muntenegru au învins armatele otomane și au cucerit majoritatea teritoriilor Imperiului Otoman din Balcani. Trupele bulgare au ajuns aproape de capitala imperiului, Istanbul. Conferința de pace s-a desfășurat la Londra, unde delegații Marilor Puteri au urmărit satisfacerea propriilor interese politice și economice în Balcani.
Nemulțumită de împărțirea teritoriilor cucerite de la turci, Bulgaria și-a atacat foștii aliați, ceea ce a declanșat al doilea război balcanic. România, care a păstrat neutralitatea militară în primul conflict, a intrat în război împotriva Bulgariei pentru a cuceri Cadrilaterul, teritoriu revendicat cu titlul de compensație față de extinderea teritorială a statelor balcanice și pentru neutralitatea din primul război. Bulgarii au fost învinși și au acceptat organizarea unei conferințe de pace la București. Marile Puteri amenințau cu intervenția armată în cazul în care nu se ajungea repede la o înțelegere. Primul ministru al României, Titu Maiorescu, a prezidat această conferință de pace, prin care oficial s-a încheiat al doilea război balcanic. Conferința de Pace de la București a fost un succes al diplomației românești. România a fost o putere regională în Balcani la începutul secolului al XX-lea și a avut un rol esențial în stingerea conflictului, atât prin implicarea militară, cât mai ales prin organizarea Conferinței de Pace de la București, care a adus numele României pe prima pagină a presei internaționale.
Conferința "Balkan Entanglements - Peace of Bucharest" este deschisă publicului interesat. Limba oficială a conferinței este engleza, atât pentru susținerea comunicărilor, cât și pentru intervenții și discuții.Programul poate fi accesat la adresa: http://istorie.unibuc.ro/balkan-entanglements-peace-of-bucharest/
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe data de 7 noiembrie 2013, la ora 9:00, în Sala Senatului din cadrul Rectoratului Universității din București (Palatul Facultății de Drept, Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46). Cele 6 secțiuni ale conferinței se vor desfășura astfel: secțiunea 1 (7 noiembrie 2013, orele 11:00-12:.45) în Sala Senatului din cadrul Rectoratului Universității din București (Palatul Facultății de Drept, Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), secțiunile 2-6 (7-8 noiembrie 2013), în cadrul Facultății de Istorie (Bd. Regina Elisabeta 4-12, sala 104).
Ada Ionescu
Surse: http://istorie.unibuc.ro/, adevarul.ro, www.historia.ro,