Români în lume
RSS Români în lume

În 2014, la baza de la Deveselu vor fi aduse componente ale scutului NATO antirachetă (Bogdan Aurescu)

Anul viitor, la Baza de la Deveselu vor fi aduse componente ale scutului NATO antirachetă, inclusiv rachetele interceptoare - declară secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. El este demnitarul român care a condus negocierile cu partea americană în acest dosar. Într-un interviu la TVR, Bogdan Aurescu a mai spus că testele cu rachetele interceptoare nu se vor face în România.

Bogdan Aurescu: Vor exista teste ale echipamentului militar, dar nu și teste cu interceptorii, Teste cu tragere cu interceptori antirachetă sunt efectuate la o bază militară americană din Hawaii. Vreau să subliniez că odată ce acest sistem va deveni operațional, gradul de securitate al României va crește, nu se va diminua și mai mult decât atât gradul de securitate regională va crește.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a precizat că baza de la Deveselu ar urma să devină operațională în 2015. Faza următoare este construirea în Polonia, până în 2018, a unei baze similare cu cea de la Deveselu, urmând ca sistemul NATO antirachetă să fie gata în totalitate la orizontul 2020-2022 - a mai afirmat demnitarul român.Radio România Actualități - 3.11.2013 18:21