Români în lume
RSS Români în lume

Kazahstanul consideră România drept principalul partener în Europa Occidentală și Balcani

Kazahstanul consideră România drept principalul partener în Europa Occidentală și Balcani, a declarat adjunctul ministrului kazah al Petrolului și Gazelor Naturale, Mazgum Mirzagaliev, cu ocazia celei de-a zecea Comisii mixte interguvernamentale româno-kazahe.

Potrivit acestuia, în România există 13 companii mixte care activează în sectoare precum comerțul, producția de mobilă, îmbrăcăminte și medicamente, în timp ce în Kazahstan sunt înregistrate 32 de societății mixte care operează în principal în domeniul petrolului și gazelor naturale.

Rompetrol este cea mai mare investiție a statului kazah în afara granițelor sale. În 2007, KazMunayGas (o companie petrolieră controlată de statul kazah) a semnat un acord de achiziție de acțiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveția) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participația de 25% pe care o mai deținea și KazMunayGas a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.Agenția RADOR - 2.11.2013 14:56