„Cum ar fi fost astăzi viața românilor fără emisiunile, știrile, transmisiile directe, chiar și fără muzica difuzată la Radio România? Cum ar fi arătat istoria noastră fără arhiva sonoră excepțională păstrată și dezvoltată de Radio România? Românii din afara granițelor au și ei nevoie de Radio România și de limba română pe care o aud doar aici, în multe cazuri. Iar prin programele voastre în 10 limbi internaționale sunteți chiar parte a diplomației românești”, a declarat domnul Titus Corlățean, Ministrul Afacerilor Externe .
Domnul Ovidiu Miculescu, Președinte Director General al Radio România, a ținut, la rândul său, să remarce că „Este extrem de important că o instituție ca Ministerul Afacerilor Externe, în care lucrează oameni excepționali, să fie alături de Radio România în aceste momente aniversare ”. După ce a mulțumit atât diplomaților, cât și jurnaliștilor radio pentru colaborarea perfectă dintre cele două instituții publice, domnul Ovidiu Miculescu și-a exprimat convingerea că radioul public va fi și în continuare pentru diplomația română un partener dedicat, serios, onest, de cursă lungă.Participanții la conferință – foști miniștri de externe, ambasadori și alți membri ai Corpului Diplomatic acreditați la București, jurnaliști acreditați la Ministerul Afacerilor Externe și de la posturile Radio România, au avut prilejul să asculte puncte de vedere documentate asupra subiectului, dar și întâmplări deosebite din activitatea de corespondent de politică externă al Radio România, perioadă în care legătura cu diplomații români a fost, de-a lungul anilor, una benefică pentru ambele părți.
Au avut scurte alocuțiuni prof. univ. dr. Ioan Scurtu, istoric și fin cunoscător al evenimentelor din istoria radioului public, Radu Dobrițoiu, realizator Radio România Actualități și membru în Comitetul Director al SRR, Carmen Gavrilă, realizator Radio România Actualități, Simina Botar, realizator Radio România Actualități, Dan Preda, realizator programe de integrare europeană la Radio București și membru în Comitetul Director al SRR, Pavel Ionescu, realizator Radio România Actualități, Ruxandra Săraru, apreciat realizator al Radio România și consilier al Președintelui Director General. Realizatorii Radio România care au prezentat momente din activitatea lor fac parte din corpul corespondenților de politică externă Radio România, cei care au prezentat de-a lungul anilor știri și reportaje din Londra, Bruxelles și alte capitale europene, Iran, Irak, Afganistan, SUA, practic din toate punctele fierbinți ale globului, iar ascultătorii radioului public au fost cei care au beneficiat primii și de multe ori în exclusivitate de relatările lor.În încheierea conferinței "Radio România - 85 de ani: o istorie în slujba politicii externe românești", domnul Titus Corlățean, ministrul afacerilor externe, a oferit o plachetă aniversară domnului Ovidiu Miculescu , președinte director general al Radio România.
Foto: Alexandru DOLEA (click pentru mărire)