Yair Shamir: Agricultura Israelului reprezintă fundamentul sionismului. Atunci când evreii s-au hotărât să împlinească profeția și să se întoarcă la pământul promis, au înțeles că trebuie să muncească acest pământ, să îl semene - să se roage, cu alte cuvinte, pentru grâne - și să strângă recolta. Și, pentru că aproape 2000 de ani (evreii) au existat în afara pământului patriei și nu li s-a permis să muncească în agricultură, ci doar în finanțe și în alte domenii, nefiind proprietari ai altor pământuri de pe glob, atunci când au venit aici au început să facă pentru prima dată agricultură. Nu avem tradiție în a face agricultură, cu excepția celei menționate în Biblie, dar învățăm din mers și am inițiat cercetări pentru a găsi produsele și metodele corecte. Deci, agricultura astăzi se bazează pe aceste cercetări, pe aceste idei inovatoare - și, ca rezultat, avem o agricultură înfloritoare.
R: Cum se vede de sus, din avion, de exemplu, agricultura israeliană? Verde, adică organică?Yair Shamir: Putem vedea că e verde, chiar și din satelit vedem asta. Avem astăzi ceea ce numim o agricultură exactă. Cu ajutorul sateliților putem identifica unde culturile sunt afectate, putem identifica unde am pus prea multă apă, sau unde am pus prea puțină apă, deci putem să facem foarte multe lucruri și la un nivel sofisticat. Aspectul important este că, de-a lungul anilor, agricultura a devenit extrem de eficientă, astfel încât ceea ce puteam produce pe un dunam (unitate de măsură a suprafeței, egală cu 1000 mp - n.red.), astăzi producem aceeași cantitate pe o zecime dintr-un dunam. Ca o consecință a acestui lucru, ne temem că oamenii ar putea abandona unele terenuri și din acest motiv trebuie să găsim noi căi și modalități, noi piețe pentru a exporta produsele noastre, legumele și fructele noastre, chiar și făina și alte produse. Cu toate acestea, nu suntem mulțumiți pe de-a-ntregul de rezultate, trebuie să facem mult mai multe decât facem, și facem acest lucru și cooperând cu alte țării și schimbând idei, dezvoltând noi produse. Exportăm, de asemenea, know-how și tehnologie în alte țări.
Dragoș Ciocîrlan: Chiar și în România?Yair Shamir: Sigur că da. România este prietenă a Israelului de mulți-mulți ani și este firesc să dezvoltăm relațiile și cooperarea noastră și în agricultură, nu numai în alte domenii în care deja cooperăm de foarte mulți ani.
Dragoș Ciocîrlan: Mulțumesc foarte mult.
Yair Shamir: Mulțumesc și eu.