Români în lume
RSS Români în lume

Guvernul României este hotărât să continue explorarea gazelor de șist

Guvernul României este hotărât să continue explorarea gazelor de șist

Vizita premierului român Victor Ponta în Statele Unite și susținerea sa pentru gazele de șist în pofida protestelor românilor este printre temele principale din presa românească de astăzi, relatează BTA.

Ziarul "Evenimetul zilei" anunță că la începutul vizitei de trei zile în SUA, premierul Ponta s-a întâlnit cu reprezentanți ai companiilor Motorola, Hewlett-Packard, Chevron, Exxon Mobil, și a vorbit despre disponibilitatea Bucureștiului de a susține explorarea gazelor de șist.

"Independența energetică este un obiectiv național pentru România și guvernul va susține toate explorările legate de gazul neconvențional... Dacă sunt îndeplinite și respectate toate standardele privind mediul, avantajele sunt foarte importante", a declarat premierul român, la Washington.

El a subliniat că "Statele Unite sunt pe cale să câștige o mare bătălie" privitoare la gazele de șist și a subliniat că acolo prețurile la gaz sunt o treime din cele europene și că a fost creat un milion de locuri de muncă tocmai în industria gazelor de șist. Premierul a mai spus că societatea americană Chevron nu intenționează să se retragă din România, ci "doar să explice mai clar avantajele tehnologice și metodele de protecție a mediului înconjurător". Chevron și-a retras instalațiile din satul Pungești, estul României, săptămâna trecută, în urma protestelor în masă ale populației băștinașe împotriva exploatării gazelor de șist. În opinia lui Ponta, "marea majoritate a oamenilor care sunt împotrivă sunt gata să asculte argumentele, după care va rămâne doar o minoritate radicală ce nu vrea să audă niciun argument, indiferent cât de rațional este acesta, dar care nu poate să impună majorității să renunțe la un proiect național".

Ziarul "Adevărul" menționează că Ponta i-a încredințat pe investitorii americani că România este o țară sigură și previzibilă din punct de vedere economic. Premierul a mai vorbit despre faptul că la bursă au fost listate acțiuni ale companiei naționale de gaz Romgaz, precizând că "nu suma obținută va fi cel mai important lucru, ci mesajul pe care România îl va lansa în ceea ce privește primirea capitalului privat pe piața energetică". Statul român vrea să vândă 15% din acțiunile Romgaz, sperând să obțină între 311.7 și 415.6 milioane de euro, subliniază ziarul. Acțiunile se vor vinde atât la Bursa de la București, cât și pe cea de la Londra.

Ziarul "România liberă" prezintă o "hartă a gazelor de șist în România". Conform publicației, din anul 2000 până în prezent, diferitele guverne au semnat cel puțin 59 de acorduri ce oferă posibilitatea, în anumite condiții, să se efectueze exploatări ale gazelor de șist. Dezbaterile care au început în aceste zile după ce locuitorii satului Pungești, județul Vaslui, s-au ridicat împotriva companiei americane Chevron se pot extinde în viitor în județele țării, subliniază ziarul. Între timp, protestele de la București împotriva gazelor de șist, dar și împotriva disputatului proeict al minei aurifere de la Roșia Montană continuă. Potrivit ziarului, zece dintre acordurile semnate au în vedere segmente aflate în bazinul Mării Negre. Multe dintre perimetre se află ori în zone turistice, ori în regiuni protejate din cadrul proiectului Natura 2000, subliniază ziarul "România liberă".

Traducerea: Mirela Petrescu



DNEVNIK - 23.10.2013 11:19