Relații internaționale
RSS Relații internaționale

Concluzii ale vizitei premierului român, Victor Ponta, în Statele Unite

Concluzii ale vizitei premierului român, Victor Ponta, în Statele Unite

Ultima zi a vizitei premierului român, Victor Ponta, în Statele Unite s-a concentrat, ieri, pe problemele energetice. Șeful Guvernului român s-a întâlnit cu reprezentanții a două mari companii americane de profil - ExxonMobil și Halliburton - dar și ai altor 200 de companii mici și mijlocii. Legea redevențelor a fost una din temele centrale de discuție. S-a discutat și despre investițiile în România și, după cum au declarat reprezentanții delegației române, compania americană Stratum Energy va deveni al treilea producător de gaze din România, după ce va investi, anul viitor, 150 de milioane de dolari în țara noastră.

În opinia premierului, cel mai important obiectiv este ca România să poată deveni independentă energetic în cel mai scurt timp. El a precizat, totodată, că a discutat și despre sistemul de redevențe.

Victor Ponta: N-am intrat în detalii, însă am asigurat toate companiile care sunt deja prezente în România, și mai ales cele care urmează să vină - de altfel, s-a confirmat informația referitoare la o altă companie americană care vine în România cu investiții concrete - deci, am confirmat faptul că sistemul de redevențe va fi un sistem care să asigure, sigur, resurse bugetare la media europeană, însă nu va descuraja investițiile.

Ministrul energiei, Răzvan Nicolescu, a anunțat, la rândul său, că o nouă companie americană, Stratum Energy, va deveni al treilea producător de gaz din România, după Romgaz și Petrom.

Răzvan Nicolescu: Elementele de noutate sunt că, de astăzi, livrează în sistemul național de transport o cantitate de gaz de 0,3 milioane de metri cubi pe zi și ne-au promis că, în următorul an, vor săpa mai multe sonde, vor derula un program de investiții de 150 de milioane de dolari și că, după derularea acestui program de investiții, vor crește producția de la 0,3 milioane, la 1, 5 milioane de metri cubi pe an, ceea ce va însemna creșterea producției României de gaz anuală cu 4-5%.

În România, ExxonMobil și Petrom efectuează foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale în Marea Neagră, iar Halliburton, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de produse și servicii pentru industria energetică, derulează activități pe platforma industrială de la Ploiești.Radio România Actualități - 27.09.2014 14:03