Relațiile României cu Rusia în domeniul gazelor naturale au început încă din anul 1980, de pe vremea fostei URSS, când țara noastră a demarat pentru prima dată importurile, România fiind anterior independentă față de sursele externe. În 1980, România a importat doar 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale. De atunci, cantitățile au crescut progresiv, pe măsură ce producția internă a scăzut, iar industria devenea tot mai mult energofagă. Astfel, în anul 1985 s-a ajuns la importuri de 2,5 miliarde de metri cubi, în 1987 la 3,2 miliarde de metri cubi, pentru ca în anul Revoluției, în 1989, România să importe nivelul maxim din Rusia: 7,4 miliarde de metri cubi.
Țara noastră s-a mai apropiat de aceste cantități abia în anii 1995 și 1996, când Rusia furniza 6 miliarde, respectiv 7,1 miliarde de metri cubi de gaze.Începând cu anii 2000, România a avut o relație mult mai complexă cu Gazprom, mai ales după ce țara noastră nu a mai importat direct gaze, ci prin intermediari agreați de gigantul rus.
Gazprom a vrut să preia întâi de toate Petrom, atunci când compania a fost scoasă la privatizare. În octombrie 2003, grupurile OMV și Gazprom au negociat un pact secret pentru a cumpăra Petrom, aflată atunci în plin proces de privatizare. Planul era ca OMV să rămână cu petrolul și benzinăriile. Activitatea de gaze ar fi trebuit să fie preluată de către Gazprom și Marco Group, un holding controlat de oligarhul Vitali Matsitsky, care deține în România combinatul Alro. Numai că ideea nu a fost continuată, iar OMV a depus singură oferta și, în final, a câștigat licitația pentru compania românească de stat.Următorul moment a fost în anul 2005, când Romgaz, cea mai profitabilă companie de stat, fusese pusă pe lista de privatizări.
În luna mai 2006, Gazprom își declară oficial interesul pentru cumpărarea Romgaz. Numai că în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se decide sistarea privatizărilor.În 2009, Adriean Videanu, ministrul Economiei a făcut o vizită istorică la Moscova, de unde se întoarce cu o serie de promisiuni din partea Gazprom. „Parteneriatul“ prevedea înființarea unei companii mixte Romgaz-Gazprom, fiecare cu părți de câte 50%. României i se propusese „participarea la South Stream“. Numai că, tot în acel moment, același lucru se propusese și Turciei și Bulgariei. South Stream a continuat prin Bulgaria, rușii semnând cu autoritățile de la Sofia o multitudine de contracte energetice.
(* Breviar Economic RADOR)