Relații internaționale
RSS Relații internaționale

Voluntar român pentru promovarea României în timpul Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing

Voluntar român pentru promovarea României în timpul Jocurilor Olimpice de Tineret de la Nanjing

Ioana Budală Afrăsinei, voluntar român pentru promovarea României în timpul Jocurilor Olimpice de Tineret desfășurate la Nanjing, RP Chineză

Redactor: Marian Mizdrea, Radio România Internațional

Cu câteva zile în urmă, Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) publica pe site-ul său (http://www.lsrs.ro/) următorul material:

“Români și românce, prieteni chinezi, cu mic cu mare, vă împărtășesc astăzi o veste formidabilă! În aceste zile avem un motiv important de bucurie și mândrie că suntem români. Acum, în perioada 16-28 august 2014 are loc la Nanjing (China) cea de-a doua ediție de vară a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT), la care participă 41 de tineri sportivi români, un număr impresionant. Delegația României nu este prezentă oricum, ci bifează o participare consistentă la nu mai puțin de jumătate din sporturile incluse în eveniment.

Mă numesc Ioana Simona Budală Afrăsinei (ioana.ba@icloud.com), urmez în limba chineză mandarină studiile MBA ale Universității Nanjing (China) ca bursieră într-un acord bilateral România-China. Sunt voluntar implicat în organizarea standului României la JOT Nanjing 2014, împreună cu echipa coordonatoare de profesori și elevi chinezi a Liceului Jiangsu Jiangpu Seniori din Nanjing.”

După ani și ani, am reîntâlnit-o pe Ioana implicată, cu entuziasmul ei caracteristic, într-o nouă acțiune dedicată dezvoltării relațiilor româno-chineze, în special promovării României în această țară în care, la nivelul populației, cunoștințele despre țara noastră se apropie vertiginos către zero. Prima noastră întâlnire a avut loc în iunie 2005, cu prilejul participării Ioanei la concursul de cunoaștere a limbii chineze “Puntea limbii chineze.” În acel an, Ioana era studentă la ASE, Universitatea Ioan Cuza din Iași, și urma cursuri opționale de limba chineză. Singurul concurent din provincie, Ioana a “alergat”, practic, de una singură și s-a clasat pe locul doi, deziluzie peste care a trecut cu farmecul tinereții.

Rememorând acea perioadă, l-am contactat pe profesorul Yang Shaoge, cel care i-a călăuzit pe studenții din Iași pe calea cunoașterii limbii și culturii chineze.

Yang Shaoge: “Am sosit la Iași în anul 2004 pentru a preda limba chineză. Nu erau prea mulți studenți la cursurile de limba chineză, dar toți erau dornici de cunoaștere. Nici nivelul lor de cunoaștere a limbii chineze nu era prea ridicat, cu o excepție, Ioana. De la început ea mi-a făcut o impresie foarte bună, îi depășea de departe pe colegii ei. Am aflat că beneficiase de o bursă în China, deci avea bazele necesare dezvoltării studiului. Prin urmare, în acea perioadă m-am concentrat asupra dezvoltării cunoștințelor sale și am organizat un curs special pentru Ioana de nivel avansat.

În anul 2005 a participat la concursul național de cunoaștere a limbii chineze și a obținut un loc foarte bun, cu toate că a fost singurul concurent din afara Bucureștiului. Vreau să-ți spun că Ioana era studentă la economie, a studiat limba chineză opțional, din pasiune. Am aflat că după absolvire a lucrat la o companie, pe relația cu China, iar în urmă cu doi ani a obținut o bursă MBA în economie la renumita Universitate Nanjing. Iarăși un aspect interesant, toți colegii ei de grupă sunt chinezi, deci trebuie să facă față unei dificultăți sporite. Sper ca Ioana să-și folosească cunoștințele pentru a contribui la strângerea legăturilor dintre China și România. Ea este cel mai bun rezultat al muncii mele de doi în România, sunt foarte mândru de ea. Chiar colegii mei de la Universitatea Xi’An mă invidiază pentru că am avut un student atât de strălucit.”

***

În anul 2013, la Nanjing au început pregătirile pentru organizarea Jocurilor Olimpice pentru Tineret. Potrivit tradiției chineze, în semn de respect pentru sportivi, guvernul local a coordonat o acțiune de prezentare a țărilor participante de către elevii din școlile și liceele orașului.

Din dorința de a le oferi autenticul românesc milioanelor de participanți și telespectatori ai jocurile olimpice, liceul din Nanjing a cumpărat, cu sprijinul Ioanei, costume populare românești și obiecte tradiționale, intrumente muzicale tradiționale, ouă încondeiate, farfurii din ceramică de Horezu. Elevii chinezi au învățat să salute românește, să cânte “Alunelul”, să joace “Nu te supăra, frate!”, să cânte la nai, tigvă și ocarină, au mâncat clătite și au primit mărțișoare cu personaje din povești românești, lucrate manual din lut.

Alături de ei s-a aflat și Ema Stoian, fondator și coordonator al filialei din China a LSRS și masterand la Academia de Film din Beijing.

***

Doamna Weng Lizhi este profesoară la Liceul Jiangsu Jiangpu Seniori din Nanjing și ne-a prezentat amănunte în cadrul unui interviu telefonic:

“Concomitent cu desfășurarea celei de-a doua ediții a JOT au fost organizate și o serie de programe culturale, fiecărei țări fiindu-i repartizat un mic spațiu expozițional pentru prezentarea specificului cultural. Liceului nostru i-a revenit sarcina prezentării României și Azerbaidjanului. Pentru realizarea acestui obiectiv am apelat la Ioana, masterand la Universitatea Nanjing, solicitând sprijinul ei pentru obținerea unor obiecte cu specific românesc și materiale de prezentare. Ioana a primit cu multă căldură propunerea noastră. Cu toate că studiile pentru masterat îi ocupă cea mai mare parte a timpului, Ioana și-a făcut timp și pentru noi, ne-a ajutat să cumpărăm, din România, o serie de piese de îmbrăcăminte și obiecte tradiționale. Elevii noștri au fost foarte dornici să colaboreze cu Ioana, împreună au amenajat și decorat spațiul destinat României și au realizat, chiar, câteva măști pe care le purtați la unele sărbători tradiționale.

În perioada pregătirilor, Ioana a luat legătura cu liceul la care a fost elevă (n.trad: Colegiul Național “Ferdinand I”, Bacău) și am demarat, prin intermediul Internetului, pe e-mail, skype, msm, o acțiune de comunicare între elevi; avem schimburi de mesaje, de videoclipuri, de mare interes pentru elevi. Acum este puțin mai dificil pentru că suntem la început, dar dorim să dezvoltăm aceste schimburi, inclusiv prin organizarea de vizite reciproce. Prin asemenea mijloace elevii noștri au devenit interesați de România, mai ales că Ioana s-a aflat deseori printre ei și le-a vorbit despre țara voastră, au preparat împreună unele mâncăruri românești, le-a arătat fotografii și filme pe Internet și au descoperit frumoasele peisaje românești.”

Colegiu Național “Ferdinand I” are o tradiție de succes pe linia schimburilor internaționale, dar numai în Europa. Relația cu liceul chinez este o provocare și o șansă pentru extinderea orizontului de cunoștințe și a nivelului de comunicare interculturală.

Doamna Ambrosie Daniela, profesoară de limba engleză, este o cunoscătoare a spațiului chinez, după cum am constatat în timpul interviului prezentat în continuare.

Prof. Ambrosie: Am fost încântați de ideea de a colabora cu un liceu partener la fel de important și la același nivel cu liceul nostru, ne-a încântat faptul că acest liceu este situat în vechea capitală a Chinei, un oraș splendid, de altfel. Am contactat și noi, la rândul nostru, copii din școală care să dorească să colaboreze cu copiii chinezi. Am întâmpinat foarte mult entuziasm, copiii noștri au fost încântați de ideea de a fi parteneri la Jocurile Olimpice pentru Tineret organizate în perioada 12-26 august la Nanjing.

Colegiul nostru a aprins o flacără virtuală, fiind parteneri cu alte școli din China și din lume la această olimpiadă. Copiii noștri au început să corespondeze cu copiii chinezi și a fost chiar un impact cultural interesant, ei fiind mai puțin familiarizați cu cultura chineză; eu sunt pasionată de cultura chineză și am vizitat China în nenumărate rânduri, așa încât am încercat să le explic multe lucruri și să le dau detalii despre cum am perceput eu orașul Nanjing, despre educație și sistemul de învățământ chinez. Copiii noștri doresc să continuie această colaborare, la fel ca și noi, profesorii, și sperăm ca în viitor acest lucru să se întâmple, eventual chiar să reușim să facem un schimb de elevi cu acest liceu. Faptul că ei doresc să colaboreze cu noi și să facă schimburi de activități, proiecte, programe este un lucru îmbucurător, suntem singurul liceu din România care a participat la această acțiune și dorim ca această colaborare să devină chiar mai strânsă și, cum am spus, eventual să se finalizeze prin vizite reciproce.

Reporter: Ați afirmat că ați vizitat în repetate rânduri China, cu ce ocazie ați făcut aceste vizite?

Prof. Ambrosie: Din păcate, niciuna din punct de vedere profesional. Ocaziile au fost, totuși, culturale, și chiar trebuie menționat faptul că Filarmonica din Bacău, al cărui director este soțul meu, Pavel Ionescu Ambrosie, a organizat și organizează în fiecare iarnă, concerte în China. Membrii orchestrei călătoresc pe tot teritoriul Chinei, acolo unde sunt organizate aceste concerte – sunt foarte puține orchestre din România care colaborează cu impresarii chinezi - și acestea au fost ocaziile cu care am ajuns în China.

Reporter: Cum se vede China, cum se vede orașul Nanjing prin ochii elevilor din Bacău?

Prof. Ambrosie: Nu cred că ei o vizualizează în vreun fel, este o lume complet necunoscută pentru ei pentru că niciunul dintre ei nu a călătorit atât de departe, dar este o provocare. Eu le-am spus că Nanjing este un oraș foarte frumos, este un oraș universitar, este un oraș plin de cultură, este un oraș foarte frumos arhitectural chiar, cu parcuri minunate. Deci elevii cunosc Nanjingul prin ochii mei, aș putea spune, nu cred că au, în acest moment, o percepție a ceea ce înseamnă Asia, care este o lume a contrastelor izbitoare, de la mizeria cruntă pe care nici nu poți să ți-o imaginezi, până la luxul opulent care depășește Statele Unite, comparabil cu Dubaiul.

Reporter: Puțini români au reușit să constate aceste diferențe. Aveți speranțe că acest proiect de colaborare cu partea chineză se va dezvolta?

Prof. Ambrosie: Noi așa sperăm. Suntem încurajați de faptul că elevii chinezi au răspuns la scrisori, de faptul că profesoara lor își dorește o extindere a acestui proiect și acestei colaborări la un nivel mai concret, depășind virtualul, și noi suntem pregătiți. Școala noastră a avut foarte multe proiecte, unele prin minister, proiecte Comenius, altele pur și simplu de parteneriat „one to one” și care au avut succes. Am avut proiecte cu Germania, proiecte duble cu Olanda și Franța, iar aceste proiecte duble au fost la solicitarea școlilor partenere care au dorit să repetăm proiectul, atât de încântați au fost. De aceea, avem o experiență a parteneriatelor și ne dorim foarte mult ca acest parteneriat cu China să se concretizeze. Probabil că nu vom merge cu grupuri mari de copii, dar chiar și cinci copii dacă merg este de mare folos, pentru că și cultura aceea merită să fie cunoscută și văzută cu ochi mai realiști. Noi suntem foarte optimiști și sperăm că vom dezvolta acest proiect cu participarea cât mai multor copii, pentru că schimburile acestea culturale sunt extrem de importante, cunoști altfel o țară, o cultură și oamenii ei.

Reporter: Cunoașteți dacă instituțiile de stat s-au implicat în această activitate de promovare, practic, a României la Nanjing în perioada desfășurării Jocurilor Olimpice pentru Tineret?

Prof. Ambrosie: Nu știu eu, probabil că există, nu cunoaștem noi, ca și liceu, dar nu mă îndoiesc că oameni precum Ioana Afrăsinei, fosta noastră elevă, sunt implicați și, cu siguranță, există o susținere.

***

Din păcate, eforturile Ioanei nu au găsit ecou în cadrul misiunilor diplomatice ale României în China. Ea nu a primit răspuns la înștiințarea transmisă către acestea, nici măcar un mesaj de încurajare.

Și dacă nu se face primăvară cu o floare, aceasta poate lumina, totuși, locul în care răsare și dă speranțe altora mai mici. În mesajul adresat sportivilor români, Ioana Budală Afrăsinei scrie următoarele: “Sportul a fost din timpuri străvechi asociat direct cu dezvoltarea inteligenței umane. Atunci când faci sport nu poți fi niciodată trist, ba din contră, entuziasmul și buna-dispoziție, vrei nu vrei, te împing puternic înainte. Aceste trăiri sunt simbolizate chiar de mascota JOT Nanjing ”Lele” (din cuvântul chinezesc ”kuaile”, în traducere fericit/-ă, bucuros/-oasă). Sportul ne conturează decisiv o atitudine viguroasă față de noi înșine și viață, sănătatea și personalitatea. Sportul unește și apropie diversitatea culturilor de pe întreg mapamondul, învățându-ne lecția toleranței și acceptării diferențelor culturale.

Maria Ion din Bacău, finuța mea de numai șase ani jumătate și în clasa întâi la toamnă, își salută prietenii chinezi și scrie în limba chineză “Ni hao! – Bună!” și “Zaijian! – La revedere!”. Mesajul Mariei către tinerii sportivi români: “Hai campionilor! Jia you!”. Pentru ambiția, munca și lupta lor de a se califica la JOT Nanjing 2014 și a câștiga în numele României, tinerii sportivi români au toată considerația noastră.”

Anul acesta, România și China aniversează 65 de ani de relații diplomatice. Cu o experiență profesională de peste șapte ani în multinaționale reputate și două masterate, unul în Studii Est-Asiatice la Universitatea București și altul în Managementul Afacerilor Internaționale în cadrul ASE București, proiectele de viitor ale Ioanei vizează relația România–China cu accent pe antreprenoriat, marketing digital și e-commerce. În opinia sa, România are un real potențial în sectorul agregat vinicultură–oenoturism–enogastronomie și are capacitatea de a deveni unul dintre principalii parteneri ai Chinei, în aceste domenii, în perioada 2015-2020. Totodată, dorește să-și valorifice experiența și relațiile dezvoltate în cadrul MBA-ului din China și să contribuie la înfrățirea Academiei de Studii Econonice București cu Universitatea Nanjing, respectiv între un program de MBA din România și Centrul MBA din cadrul Universității Nanjing.

***

Fondată în 1902, Universitatea Nanjing este una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții de învățământ superior din China. Programele de pregătire diplomatică ale instituției au găzduit importanți oameni de stat și oameni de știință (de exemplu George Bush, Francois Mitterrant, sau fostul prim-ministru australian Robert Hawk). Centrul MBA al Nanjing University School of Business împlinește anul acesta 20 de ani de existență, fiind cotat în primele zece din China.



RADIO ROMÂNIA INTERNAȚIONAL - 29.08.2014 14:48