Relații internaționale
RSS Relații internaționale

Apariție editorială în limba engleză a prof. Tudor Cătineanu, fost director general al Radiodifuziunii

Apariție editorială în limba engleză a prof. Tudor Cătineanu, fost director general al Radiodifuziunii

La Editura Lambert a apărut cea mai recentă carte a profesorului Tudor Cătineanu, intitulată „Deontologia Opiniei între Etică și Retorică”, publicată în limba engleză (Deontology of Opinion between Ethics and Rhetoric)

Profesor doctor în filosofie, Tudor Cătineanu și-a început cariera universitară în timpul comunismului și s-a luptat permanent cu cenzura, ca redactor la Editura Dacia.

După revoluția din 1989, a propus introducerea Retoricii ca materie de studiu în facultăți și a contribuit la modernizarea sistemului de învățământ românesc, dar a refuzat să devină ministru al educației.

Ulterior, Tudor Cătineanu a fost consilier al directorului general al Societății Române de Radiodifuziune și director general al SRR între 1995 - 1999.

Iată un fragment din prezentarea noii apariții editoriale: „Opiniile nu pot exprima Adevărul, întrucât ele nu sunt enunțuri cognitive, care, pe plan subiectiv, se asociază cu certitudinea (C1).Opiniile pot să ne vorbească numai despre ceea ce „pare să fie adevărat”, dar este doar Verosimil sau Neverosimil, în diverse grade. Pe plan subiectiv, ele se asociază cu convingerile (C2) și/sau cu credințele (C3) noastre. De aceea, opiniile nu pot fi demonstrate, ci numai argumentate, prin nesfârșite dialoguri și controverse pro-contra. Cum putem pune limite acestui infinit „Imperiu Retoric”, reînviat de Perelman și extins de către Coorebyter? Răspunsul este : Deontologia, văzută ca o zonă de intersecție între cercul vieții morale, cu normele ei, și alte cercuri, particulare, cu normele lor profesionale, specifice. Principiul fundamental al Deontologiei este Corectitudinea, care poate fi exprimată prin Reguli, acestea arătându-ne cum putem distinge între opiniile corecte și cele incorecte. Sunt 18 Reguli –ordonate după o Matrice a gândirii cu 7 Niveluri- care configurează „Codul Deontologic al Opiniei” Acesta este și un Meta-Cod, care poate fi utilizat în elaborarea altor „Coduri Deontologice” particulare, de la cele din domeniul Politicii, Justiției, Învățământului, Cercetării științifice, până la Mass-media, Sport etc."

Mai multe detalii despre volum pot fi găsite la adresa: https://www.morebooks.de/store/gb/book/deontology-of-opinion-between-ethics-and-rhetoric/isbn/978-3-659-58106-9



Agenția RADOR - 19.08.2014 17:43