Relații internaționale
RSS Relații internaționale

Cristian Diaconescu, despre Tratatul de bază româno-ungar

Cristian Diaconescu, despre Tratatul de bază româno-ungar

În cazul autonomiei, interpretarea Tratatului de bază româno-ungar de către Ministerul ungar de Externe seamănă mult cu modul de abordare a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, a declarat presei române fostul ministru român de externe, Cristian Diaconescu, candidat la funcția de președinte al României din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP).

Politicianul PMP, partid susținut de președintele Traian Băsescu, a mai precizat: Ungaria se străduiește în zadar să identifice o legitimitate în cadrul dreptului internațional pentru susținerea concepției privind realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice. În acest sens, și Comisia Europeană a adoptat o decizie foarte clară în momentul în care a respins inițiativa cetățenească europeană înaintată de UDMR și susținută și de Ungaria, dar ulterior respinsă de Comisia Europeană pe motiv că documentul respectiv nu este de competența sa juridică. Cristian Diaconescu a mai menționat că în timpul mandatului său a fost înființată, conform Tratatului de bază, Comisia mixtă pentru minorități, care a avut în vedere principiul potrivit căruia asigurarea drepturilor minorităților intră în atribuțiile statelor membre ale UE. Pe de altă parte, Cristian Diaconescu, care se pregătește la cursa prezidențială, l-a criticat și pe premierul Victor Ponta, care aspiră, de asemenea, la funcția supremă în stat, din cauza participării sale la comemorarea bătăliei de la Pasul Cașin, din Ținutul Secuiesc.

Cristian Diaconescu a arătat că în județele Covasna și Harghita, locuite în majoritate de populație maghiară, accesul românilor la un loc de muncă sau autoafirmarea lor națională este limitată. La sfârșitul acestei săptămâni, între miniștrii de externe ai Ungariei și României s-a creat, la nivelul declarațiilor de presă, o dispută publică referitoare la faptul dacă chestiunea privind minoritățile naționale este o problemă internă, respectiv în ce măsură este încălcat Tratatul de bază încheiat între cele două țări, dacă factorii decizionali din Ungaria, prin declarațiile lor, susțin aspirațiile la autonomie ale maghiarilor din Transilvania. Potrivit autorităților române, relațiile României cu propriii cetățeni nu privesc autoritățile de la Budapesta, iar Tratatul de bază, încheiat în anul 1996, nu îndreptățește Ungaria să revendice autonomia teritorială pe criterii etnice sau a drepturilor colective pentru minorități. Drept replică la această afirmație, purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe a subliniat că problema autonomiei nu încalcă Tratatul de bază româno-ungar, mai mult decât atât, datorită acestui document, problemele minorităților devin o chestiune bilaterală. Potrivit purtătorului de cuvânt, România duce o dispută cu proprii cetățeni, iar Ungaria nu se referă la autonomia teritorială, numai "reacțiile părții române dau o interpretare deformată".



MTI - 16.08.2014 16:32