Relații internaționale
RSS Relații internaționale

Numărul românilor și bulgarilor care lucrează în Regatul Unit a crescut cu 8%

Numărul românilor și bulgarilor care lucrează în Regatul Unit a crescut cu 8%

Cifrele oficiale arată că numărul muncitorilor din noile state membre ale UE a crescut dar tot nu se ridică la nivelul afluxului previzionat

Numărul românilor și bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 8% în al doilea trimestru al anului curent, conform Biroului național de statistică britanic (ONS) , dar continuă să fie mult sub nivelul prognozat de unii pentru perioada ulterioară anulării complete a restricțiilor la frontieră, din ianuarie. Unele estimări plasau numărul românilor și bulgarilor care urmau să ajungă în Marea Britanie la sute de mii, după abrogarea ultimelor controale tranzitorii aplicate timp de șapte ani noilor state membre ale UE, de la 1 Ianuarie, dar într-o primă etapă numărul lor a scăzut cu 3.000 în primul trimestru al anului, ajungând la 122.000.

Cifra a sporit, ajungând la 132.000 între lunile aprilie și iunie, conform datelor ONS publicate miercuri, și a înregistrat de asemenea un salt de 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar Atul Hatwal, director la Migration Matters Trust, a spus că această creștere nu se apropie nici pe departe de amploarea previzionată de UKIP.

"Aceste cifre expun amploarea previziunilor panicarde lansate de Nigel Farage și de UKIP în privința migrației românilor și bulgarilor", a spus el. "Farage previziona că vor fi 5.000 de sosiri săptămânale timp de mai mulți ani. Statisticile guvernamentale de astăzi arată că în primele șase luni, creșterea totală a numărului cetățenilor români și bulgari a fost doar de 7.000. Până la sfârșitul lunii iunie, conform prognozei UKIP privind migrația românilor și bulgarilor, aceată cifră ar fi trebuit să fie de 130.000 - supraestimare de aproape 20 de ori". El a adăugat că cifrele ONS includ oamenii care vin în Marea Britanie să muncească perioade scurte de timp, de la câteva săptămâni la câteva luni, în timp ce pentru ținta guvernamentală oficială privind migrația netă sunt luați în calcul doar cei veniți pentru perioade ce depășesc 12 luni. Hatwal a spus că Farage "datorează scuze acestei țări pentru retorica alarmistă iresponsabilă de anul trecut".

Cifrele privind forța de muncă arată că muncitorii britanici au preluat 73% din noile locuri de muncă din economia britanică, în ultimul an. Cetățenii Regatului Unit au ocupat 601.000 din cele 820.000 de locuri de muncă create în plus, comparativ cu 219.000 atribuite unor cetățeni străini. Cetățenii străini reprezintă acum 2,89 milioane - adică 9,5% - din forța de muncă britanică de 30,53 milioane de oameni.

ONS a dat publicității și datele despre forța de muncă britanică după țara de naștere, în loc de cetățenie. După acest criteriu, numărul românilor și bulgarilor a crescut cu 13.000 în al doilea trimestru al anului comparativ cu precedentele trei luni și cu 12.000 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Articol de Haroon Siddique
Traducerea: Adriana Buzoianu



The Guardian - 13.08.2014 17:39