Relații internaționale
RSS Relații internaționale

La alegerile locale din Ungaria pot vota și cetățeni ai UE care nu sunt cetățeni ungari

La alegerile locale din Ungaria pot vota și cetățeni ai UE care nu sunt cetățeni ungari

Persoanele care nu sunt cetățeni ai Ungariei, dar sunt cetățeni ai țărilor membre ale Uniunii Europene și au domiciliu în Ungaria, vor fi înregistrați automat în tabelul nominal realizat în perspectiva alegerilor locale din 12 octombrie.

Spre deosebire de alegerile europarlamentare, acum acești cetățeni nu trebuie să solicite înregistrarea pe lista electorală. La alegerile europarlamentare, cetățenii din țările membre ale UE, cu domiciliu în Ungaria, au avut posibilitatea de a decide, dacă în loc de țara lor natală vor vota în Ungaria, pe listele europarlamentare, însă era nevoie să fie înregistrați pe listele nominale, iar astfel au procedat aproximativ 1.600 de cetățeni.

La alegerile locale, cetățenii din țările UE, cu domiciliu în Ungaria, vor beneficia de dreptul activ și pasiv de vot, ceea ce înseamnă că pot merge la urne, dar se pot lansa și în cursa electorală, în calitate de candidat. Dat fiind faptul că dreptul de vot li se cuvine automat, nu trebuie să se înregistreze - ca la alegerile europarlamentare - pe lista electorală pentru a-și exercita dreptul de vot.

Cetățenii UE cu domiciliu în Ungaria pot participa pe 12 octombrie la scrutin nu numai pentru a alege consilierii locali și primarii, dar, în același timp, pot și candida pentru o funcție de consilier al autoguvernărilor minorităților naționale.

Pentru a participa la alegerile minorităților naționale, candidații trebuie să se înregistreze ca persoană aparținând unei minorități naționale până cel târziu pe 26 septembrie, ora 16:00, la birourilor electorale deschise în cadrul primăriilor, prin corespondență sau online, la adresa www.valasztas.hu.

(www.nepszava.hu - 13 august)NÉPSZAVA, Ungaria - 13.08.2014 16:45