Relații internaționale
RSS Relații internaționale

Comunicat al Ministerului Afacerilor Externe pe tema virusului Ebola

Un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe pe tema virusului Ebola spune că prin intermediul misiunilor diplomatice în Africa de Vest monitorizează în permanență evoluția impactului virusului Ebola. De asemenea, ambasadele României din Africa de Vest participă constant alături de partenerii din UE la numeroase întâlniri de lucru, pe teme existând o cooperare permanentă, inclusiv pe acest subiect.

De asemenea, MAE, conform comunicatului, este în contact permanent cu autoritățile local din zonă. În acest context, informăm că Guineea a închis temporar granițele cu Liberia și Sierra Leone. Autoritățile declară că măsura a fost luată preventiv, pentru a împiedica propagarea epidemiei dinspre cele două state vecine, iar Ministerul Sănătății din Nigeria a pus în aplicare un plan de măsuri procedând la verificarea persoanelor care intră în țară print oate punctele de frontieră: porturi, aeroporturi, graniță terestră. Personalul medical din această țară verifică prin mijloace speciale starea de sănătate a persoanelor care sosesc în Nigeria.

Potrivit comunicatului MAE, misiunile diplomatice ale României în Africa de vest au extins demersurile de verificare a existenței unor cazuri ai virusului Ebola la cetățenii români aflați nu doar în zonele afectate, ci și la nivelul statelor învecinate. Se depun eforturi substanțiale, spune MAE, de intrare în posesia unor informații concrete și verificate, inclusiv prin intermediul consulilor onorifici ai României în Africa. DIGI 24 preciează că ambasadele României din Africa de Vest mențin legătura cu cetățenii români aflați în zonă care au dorit să își anunțe prezența, precum și cu cei înregistrați voluntar la misiunile diplomatice ale României.

Așadar, MAE monitorizează această situație și a extins potențialele surse de informare, astfel încât în momentul în care cetățenii români au nevoie de sprijin, sub orice formă, să poată beneficia de ajutorul oficiilor consulare sau ambasadelor României din această zonă a continentului african.

(DIGI 24 TV - 10 august, ora 17:07)Agenția RADOR - 10.08.2014 17:42