România - București
RSS România - București

Muzeul Presei Militare, inaugurat la București

Muzeul Presei Militare, inaugurat la București

Realizator: Gabriel Basarabescu - În această săptămână a fost inaugurt un nou muzeu. Pentru a afla mai multe, l-am invitat în această dimineață pe locotenent-colonelul Florin Șperlea. Este publicist, este istoric militar și, evident, pasionat de tot ce înseamnă istorie, dar și presă militară. Bună dimineața! Florin Șperlea: Bună dimineața, domnule Basarabescu! Bună dimineața, ascultătorilor Radio România Actualități!

Realizator: Merită să știm mai mult. Nu e vorba doar de muncă, este vorba despre șansa pe care o putea avea de a afla mai multe despre o zonă interesantă, poate nedreptățiță a presei. Există excepționale comentarii și forme jurnalistice în presa militară.

Florin Șperlea: Muzeul Presei Militare a fost inaugurat săptămâna această, cu prilejul Zilei presei militare, pentru că s-au împlinit 155 de ani de la apariția primului număr al "Observatorului militar", în 1859, o inițiativă a colonelului Ion Voinescu și Grigore Lipoianu. Muzeul conține imagini, cele mai multe inedite din activitatea jurnaliștilor militari în ultimii 150 de ani, atât pe frontul presei scrise, cât și audio și Tv. De asemenea, sunt în muzeu ordine și medalii conferite principalei publicații a Ministerului Apărării Naționale în ultimii 75 de ani de când apare, practic, neîntrerupt; trofee și premii obținute de filmele realizate de Studioul Cinematrografic al Armatei. Cel mai reprezentativ "Soarele de aur" la Festivalul de Film de la Versailles. De asemenea, se vor putea vedea colecția completă a săptămânalului 'Observatorul militar" cu diferitele denumiri pe care le-a avut din 1945 până astăzi; o cameră de filmat /Arflix/, de 35, ultizată în Al Doilea Război Mondial și în perioada postbelică, dar și camera de filmat care s-a aflat în Afganistan, cu primul operator al Studioului Cinematografic al Armatei, după Al Doilea Război Mondial pentru un teatru de operații.

Realizator: Presa militară este o sursă extrem de interesantă și pentru specialiști, pentru că, sunt convins, evenimentele sunt rostite, derulate, aduse acolo mult mai strict față de subiectivismul altor meserii. Nu știu cât de mulți istorici apelează la această sursă. Poate pe viitor și cu ocazia acestui muzeu să se întâmple?

Florin Șperlea: Fără îndoială. Este un muzeu deschis publicului. Poate fi vizitat gratuit în timpul programului de lucru și o bună parte din cei care ne voi trece pragul, vor avea prilejul să beneficieze de un ghid autorizat.

Realizator: Domnule locotenent-colonel, să le spunem celor ce ne aud și unde pot veni la acest muzeu al presei.

Florin Șperlea: Este vorba despre Muzeul Presei Militare. Sediul este Trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale, în B-dul Unirii nr.57.

Realizator: Grosso modo, aproximativ vizavi de Biblioteca Națională, plus/minus.

Florin Șperlea: În apropierea Bibliotecii Naționale.

Realizator: În apropiere, sigur, și vizavi. Noul muzeu, Muzeul Presei Militare merită să mergeți. Pot fi câteva minute, o jumătate de oră, o oră absolut agreabilă. Mulțumim foarte mult și să fie într-un ceas bun, să dezvoltați muzeul.



Radio România Actualități - 27.07.2014 11:50