România - București
RSS România - București

Parcul Natural Văcărești - O deltă în mijlocul Bucureștiului

Parcul Natural Văcărești - O deltă în mijlocul Bucureștiului

Un ecosistem natural neașteptat de bogat s-a dezvoltat în ultimii ani in zona Lacului Văcărești din sectorul 4 al Bucureștiului. Lacul fusese conceput inițial ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița. Ca și Lacul Morii, care însă a fost finalizat, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor.

Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată și Mănăstirea Văcărești, dar au fost sistate după 1989. Lacul se intinde între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței (între târgul auto de la Vitan și podul de la fostul Abator).

În cei peste 20 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură. Locul, cunoscut în prezent și ca "Groapa Văcărești", este alimentat de izvoare subterane. Pe o suprafață de aproximativ 190 de hectare se întind canale, lacuri în miniatură si vegetație specifică zonelor umede. Peste 90 de specii de păsări - dintre care numeroase ocrotite prin convenții internaționale -, mamifere, pești, amfibieni și-au făcut adăpost în Parcul Natural Văcărești.

Pe tot parcursul anului se braconează specii de păsări cântătoare, protejate de legislația autohtonă și europeană. În timpul migrațiilor de primăvară și toamnă, zona Lacului Văcărești ar putea juca un rol important pentru o serie de specii de păsări migratoare rare, dacă ar deveni arie protejată. Codobatura galbenă, corcodelul cu gât negru, eretele vânăt, fâșa de pădure, lăcarul mare, lăcarul mic, lebăda de vară, mărăcinarul mare, pițigoiul de stuf, rața mare, rața mică, rața roșie, șoimul rândunelelor, stârcul pitic sunt doar câteva dintre speciile de păsări care pot fi întâlnite într-un loc aflat doar la câțiva kilometri de centrul Bucureștiului. În zonă trăiesc și vulpi, iepuri, vidre și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil.

În urma demersurilor demarate în anul 2012 de către Asociația Salvați Dunărea și Delta, alături de mai mulți specialiști biologi, ecologi și geologi, Academia Română a avizat pozitiv, în mai 2013, înființarea Parcului Natural Văcărești.

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a demarat la inceputul lunii martie 2014 dezbaterea publică asupra proiectului Lacul Văcărești, care vizează transformarea acestei zone în arie naturală protejată. Inițiativa are avizul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Române, care recomandă încadrarea zonei ca parc natural pe baza unei analize atente a ecosistemului care a evoluat acolo și a elementelor valoroase de floră și faună descoperite.

„Fiind calificat drept o veritabilă zonă umedă, în care diversitatea avifaunei și a celorlalte grupe de animale s-a dezvoltat în perimetrul urban, fără intervenția deliberată umană, beneficiind de ajutorul unor râuri subterane, ansamblul Parcul Natural Văcărești trebuie menținut și protejat drept un habitat aparte, o oază de liniște și recreere în interiorul unui oraș tot mai aglomerat“, afirmă un comunicat al Ministerului, publicat pe 3 martie. Ministerul consideră că declararea acestei zone ca parc natural va aduce beneficii naturii și locuitorilor capitalei, Delta Văcărești devenind prima arie protejată urbană a țării și o excelentă platformă pentru apropierea omului de natură și pentru educarea tinerilor.

Potrivit Agerpres, un proiect care vizează atribuirea statutului de arie naturală protejată Parcului Văcărești va fi in atenția consilierilor municipali în sedința CGMB de marți, 29 aprilie.

Daniela Sîrbu

Surse: wikipedia.org, salvatidelta.ro, metropotam.ro, www.natgeo.ro, fabricadebani.ro, agerpres.ro



Agenția RADOR - 28.04.2014 9:42