România - București
RSS România - București

Douăzeci de ani de la organizarea Forumului de la Crans Montana, la București

Douăzeci de ani de la organizarea Forumului de la Crans Montana, la București

Astăzi se împlinesc 20 de ani de la organizarea la București a Forumului de la Crans Montana, pe 21 aprilie 1994. Despre importanța acelei reununi care a prilejuit, pe lângă abordarea temelor economice ale forumului, întâlniri istorice ale liderilor politici de atunci relatează Daniela Coman.

Reporter - Daniela Coman: În 1994 a fost una dintre cele mai mari reuniuni ale forumului, la lucrările sale luând parte peste 1.000 de persoane. De mare interes a fost atunci participarea la forum a președintelui Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, și a ministrului de externe al Israelului, actualul președinte israelian, Shimon Peres. A fost prima întâlnire publică a celor doi oameni politici care a deschis calea soluționării pașnice a problemei palestiniene - scrie pe blogul său președintele de atunci al României, Ion Iliescu, gazda forumului. La acea vreme, tensiunile din Orientul Mijlociu se aflau pe primul loc între preocupările comunității internaționale, în condițiile în care orice contact diplomatic între israelieni și palestinieni era întrerupt de mai multe luni.

Forumul Crans Montana este un cadru de dezbateri, care aniversează anul acesta 20 de ani, la care participă politicieni, oameni de afaceri și lideri de opinie din întreaga lume și este consacrat provocărilor actuale la nivel european și mondial. Reuniunea aniversară din acest an se va ține în luna iunie la Rabat, în Maroc și va fi dedicată în special problemelor cu care se confruntă continentul african.Radio România Actualități - 21.04.2014 15:47