România - București
RSS România - București

Episcopii români afirmă că turnul de birouri care a nemulțumit Vaticanul trebuie să dispară (Global Post)

Episcopii români afirmă că turnul de birouri care a nemulțumit Vaticanul trebuie să dispară (Global Post)

Episcopii catolici din România au cerut marți primarului Bucureștiului să respecte hotărârile judecătorești și să demoleze un turn de birouri care amenință o catedrală istorică din centrul orașului.

"A venit momentul ca primarul Bucureștiului să aleagă între interesele financiare ale investitorului imobiliar și interesul public, care cere ca hotărârile instanței să fie puse în practică și catedrala să fie protejată", au declarat cei 16 episcopi și arhiepiscopi ai României prin intermediul unei scrisori deschise.

Catedrala Sf. Iosif, o clădire ornamentată declarată monument istoric, este unul dintre simbolurile culturale și arhitectonice ale capitalei României. În 2006 compania imobiliară Millenium a început construcția unui turn de sticlă și oțel înalt de 75 de metri lângă catedrală, provocând proteste din partea Vaticanului. După ani de bătălii în justiție, o instanță de apel românească a hotărât în ianuarie ca turnul să fie demolat, iar hotărârea este definitivă. Însă turnul, gol pe dinăuntru, a rămas neatins, în ciuda promisiunilor primarului Bucureștilor, Sorin Oprescu, că va respecta legea.

Episcopii l-au acuzat pe Oprescu de "duplicitate" și au arătat că atitudinea acestuia "pune sub semnul întrebării statul de drept" în România. Oprescu nu a fost disponibil pentru a comenta scrisoarea episcopilor. Opozanții lui Oprescu au condamnat ceea ce ei afirmă că este un istoric al acestuia de lipsă de protejare a zonelor istorice ale orașului. Multe monumente istorice din București sunt amenințate de speculanții imobiliari, au declarat organizațiile de apărare a patrimoniului într-un raport publicat în cursul acestui an.

Traducerea: Andrei SubaGLOBAL POST (SUA) - 19.09.2013 16:05