România - București
RSS România - București

Centru de inițiere în cercetare științifică pentru tinerii olimpici

Joi, 19 septembrie 2013, începând cu ora 9.30, la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA va avea loc festivitatea de deschidere a Centrului de Inițiere în Cercetare Științifică a Tinerilor Olimpici - se spune într-un comunicat de presă al Biroului de presă al Institutului.

În cadrul Centrului se vor desfășura activități precum cursuri de inițiere în cercetarea științifică, ateliere de lucru pe teme și proiecte științifice, participare la competiții și evenimente științifice, discuții privind modalitățile și sursele de documentare, diseminarea rezultatelor obținute. Centrul va fi compus, pentru început, din elevi olimpici ai Colegiilor Tudor Vianu, Iulia Hașdeu, Grigore Moisil și Sfântul Sava.

Șeful Departamentului de Micro și Nano Electrotehnologii din cadrul institutului, Mircea Ignat, declarase la începutul lunii iulie că centrul va începe să funcționeze la începutul lunii septembrie, fiind adresat celor mai buni elevi din clasele a-VIII-a și a XII-a. Potrivit inițiatorului centrului, seminariile vor fi oferite gratuit și se vor realiza săptămânal. El a explicat că centrul este foarte bine dotat cu aparatură de microscopie, de analiză de material și deține echipament pentru electro-mecanică. Primii elevi selectați pentru a fi pregătiți în acest centru sunt cei medaliați la Olimpiada de Proiecte de Cercetare INESPO, olimpiada dedicată tinerilor cercetători.

Dintre coordonatorii Centrului vor face parte cercetători ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, Institutului de Biologie al Academiei Române, Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară, Institutului de Cercetări Matematice al Academiei Române, Institutului de Cercetări Filosofice al Academiei Române și ai Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila.

Totodată, în data de 19 septembrie se va desfășura și a treia ediție a Simpozionului tinerilor cercetători din domeniul MEMS și NEMS, ocazie cu care se vor dezbate topici privind: acționări electromecanice neconvenționale, micromotoare, microactuatori; generatoare micro și nanoenergie (harvesting); senzori micro și nanoelectromecanici; micro și nanotehnologii specifice; tendințe și principii în MEMS și NEMS; bionică.

Surse: Edumanager.ro, Observator de Constanța

Dana Sîrbu



Agenția RADOR - 18.09.2013 14:45