România - București
RSS România - București

Primarul Sorin Oprescu renunță la referendumul privind eutanasierea câinilor fără stăpân

Consiliul General al Municipiului București a decis, în urmă cu puțin timp, anularea referendumului privind eutanasierea câinilor fără stăpân. Primarul Sorin Oprescu a anunțat, aseară, că renunță la consultarea cetățenilor, după adoptarea de Parlament a legii care reglementează gestionarea acestor câini. Documentul permite eutanasierea câinilor din adăposturi, dacă aceștia nu sunt adoptați în termen de 14 zile lucrătoare.

După promulgarea de Președinție, legea adoptată ieri de Parlament va permite autorităților locale să eutanasieze câinii, dar nu le obligă să facă acest lucru dacă sunt suficiente locuri în adăposturi. Animalele agresive sau declarate bolnave incurabil sunt eutanasiate imediat, restul, dacă e cazul, după expirarea termenului de aproape trei săptămâni în care pot fi adoptate.

Revendicarea sau adopția câinilor din adăposturi se va face pe baza unei declarații-angajament, a cărei nerespectare va atrage amenzi între 500 și 1.000 de lei. Legea a provocat proteste de stradă în mai multe orașe. Organizațiile care apără bunăstarea animalelor resping varianta eutanasierii și propun ca soluții pe termen lung, printre altele, sterilizarea câinilor fără stăpân și pedepsirea abandonului.Radio România Actualități - 11.09.2013 15:20