România - București
RSS România - București

Spectacole de muzică barocă în aer liber, pe esplanda Bibliotecii Naționale a României

Spectacole de muzică barocă  în aer liber, pe esplanda Bibliotecii Naționale a României

Între 3 și 8 septembrie, pe esplanada Bibliotecii Naționale a României din vecinătatea bulevardului Unirii, răsună, după lăsarea serii, acorduri de Bach, Vivaldi, Scarlatti sau Händel, în cadrul primei ediții a festivalului "Nocturne Baroce".

Timp de șase zile, artiștii părăsesc sala de concert și vin să cânte pe malul Dâmboviței, însuflețind primele nopți de toamnă cu muzică, literatură și cultură barocă. Concertele încep la ora 20:30 și se desfășoară pe esplanada Bibliotecii Naționale a României, sediul nou, din Bd. Unirii 22, situată pe latura din dreapta a clădirii, spre râul Dâmbovița. Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Organizatorii concertului sunt Asociația Culturală Kitarodia și Biblioteca Națională a României. Festivalul s-a deschis luni, 3 septembrie, la ora 20:30, cu recitalul de lăută și teorbă susținut de Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, în care publicul a avut ocazia să savureze farmecul subtil al acestor instrumente pentru unii vetuste, dar care își recapătă sonoritatea în mâinile unor muzicieni talentați. În a doua parte a serii, chitariștii Maxim Belciug și Tiberiu Gogoanță, aflați la prima lor apariție în formulă de duo, au oferit un program cu lucrări de John Dowland, Antonio Vivaldi și Johann Sebastian Bach.

A doua zi a festivalului a propus un recital de vioară și chitară cu violonista Natalia Pancec, urmat de spectacolul medieval al celor de la Nomen Est Omen.

Miercuri, soprana Rodica Vica și ansamblul său au adus pe malul Dâmboviței rezonanța serilor de gală, într-un concert cu lucrări de Händel și arii de operă.

Joi, 6 septembrie, e o seară specială, cu două recitaluri solistice: chitaristul Maxim Belciug și violoncelistul Răzvan Suma își strunesc, pe rând, instrumentele, într-un program în două părți, cu lucrări de Gaspar Sanz, Ernst Gottlieb Baron, Robert de Visée, François Couperin, Jean Philippe Rameau și, bineînțeles, Johann Sebastian Bach.

Vineri, Olivia Iancu și Claudiu Lobonț renunță la instrumentele de epocă și pun mâna pe chitare, pentru a oferi publicului un recital în duo, cu compoziții semnate de autori cu nume sonore, precum Domenico Scarlatti sau Santiago de Murcia.

Programul continuă cu acordurile nobile ale harpei mânuite de Ion Ivan-Roncea, maestrul desăvârșit al acestui grațios instrument. Seara de sâmbătă programează în prima parte un recital de clavecin, având-o ca protagonistă pe Irina Năstase. Festivalul se încheie cu solista Pilar Diaz Romero, în sonoritatea pasională a muzicii napolitane de secol XVI-XVIII.Radio România Actualități - 6.09.2012 16:04