România - Cultural
RSS România - Cultural

George Enescu în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Finlanda, surpriza primei seri a Festivalului RadiRo

George Enescu în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio din Finlanda, surpriza primei seri a Festivalului RadiRo
Doamna ULLA VAISTO, ambasador al Finlandei la Bucuresti, PDG al SRR dl. OVIDIU MICULESCU, dirijorul JOSHUA WEILERSTEIN
si solistul JONATHAN BISS (dr) – pian/Foto: Alexandru Dolea

Sâmbătă, 20 septembrie, la Sala Radio, s-a deschis ediția a II-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, singurul eveniment muzical european dedicat în exclusivitate ansamblurilor simfonice radio, organizat de Radio România.

Concertul de deschidere a Festivalului a fost susținut de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, aflată în premieră pe o scenă din România, alături de doi tineri muzicieni cu o carieră internațională în plină ascensiune: dirijorul Joshua Weilerstein și pianistul Jonathan Biss. Sensibilitatea și rafinamentul interpretării, alături de remarcabila diversitate a programului – patru compozitori au ținut capul de afiș al serii: J. Sibelius, L. van Beethoven, E. Grieg și R. Strauss – au fost elementele-cheie pentru a crea o „chimie” specială între orchestră și public. Atmosfera serii a culminat cu surpriza pe care orchestra finlandeză a rezervat-o publicului Sălii Radio: interpretarea, la bis-ul final, a Rapsodiei Române nr. 1 de George Enescu.

„Unic în Europa și, din câte știu, chiar în lume, Festivalul RadiRo stă să înceapă. Mulțumesc tuturor artiștilor care vor evolua pe scena Sălii Radio, ascultătorilor noștri, iubitorilor de muzică, pentru minunatele seri care vor urma. Aș dori să le mulțumesc în egală măsură tuturor mediilor și organizațiilor media, publice sau private, românești sau internaționale care promovează acest gest de cultură excepțional pe care îl generează, îl susține și îl face să se întâmple Radio România! Prin intermediul lor, fie că sunt televiziuni românești, publicații de cultură, platforme on-line sau organisme și posturi internaționale – EBU, ABU sau EURONEWS, acest eveniment extraordinar ajunge la miliarde de oameni din întreaga lume”, a declarat, în cuvântul de deschidere, Ovidiu Miculescu, Președinte Director General Radio România.

Orchestra Simfonică Radio din Finlanda a fost fondată în 1927, la un an după înființarea radiodifuziunii publice finlandeze și este astăzi unul dintre cele mai apreciate ansambluri simfonice din țara sa de origine, care numără mai multe orchestre pe cap de locuitor decât oricare altă țară din lume. În prezent, orchestra este compusă din 99 de muzicieni și abordează repertorii diverse, de la muzică veche la prime audiții ale unor compoziții contemporane.

Joshua Weilerstein este dirijor asistent al Filarmonicii din New York și dirijor invitat la pupitrul unor orchestre de prestigiu din întreaga lume, cu o afinitate specială pentru orchestrele scandinave. A atras atenția publicului internațional atunci când a câștigat, simultan, Premiul I și Premiul Publicului la Concursul pentru Tineri Dirijori, Malko, 2009. Este și un foarte talentat violonist și a fost primul solist străin angajat al Simon Bolivar Youth Orchestra din Venezuela.

Prima seară RadiRo l-a adus în fața publicului din România pe pianistul Jonathan Biss, care, la doar 34 de ani, are un repertoriu și un palmares impresionante. A lucrat cu dirijori ca Daniel Barenboim, Lorin Maazel sau Antonio Pappano, este invitat să concerteze cu regularitate la Carnegie Hall și susține recitaluri alături de mari orchestre din SUA și Europa. În parteneriat cu Coursera, cunoscutul producător de cursuri online, Biss a fost primul pianist care a oferit un curs online, gratuit, despre Sonatele lui Beethoven. Proiectul a cunoscut un uriaș succes de public, fiind urmărit de peste 30.000 de persoane între septembrie și octombrie 2013.

Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, este un eveniment cu un profil unic pe scena muzicală internațională, care își propune să aducă în atenție extraordinara varietate repertorială, actualitatea și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio europene. Ediția a II-a a RadiRo se desfășoară în perioada 20 – 27 septembrie la Sala Radio și aduce la București 5 orchestre radio europene, dirijori și soliști de primă mărime în peisajul muzical internațional. Directorul de onoare al RadiRo 2014 este dirijorul Cristian Mandeal.

Următorul concert pe agenda Festivalului se va desfășura duminică, 21 septembrie, când Orchestra Națională Radio va urca pe scenă sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, cu participarea sopranei Katarina Jovanoviæ.

Ultimele bilete la concertele festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.Agenția RADOR - 20.09.2014 22:10