România - Cultural
RSS România - Cultural

Conferință de presă dedicată Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo

Orchestrele Simfonice Radio din Finlanda, Praga și Stuttgart, precum și Orchestra Națională a Franței, sunt prezențele din cadrul Festivalului RadiRo, care se vor afla în premieră la București. Ele vor concerta alături de Orchestra Națională Radio, deopotrivă gazdă a singurului eveniment de acest fel din Europa. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp, la o conferință de presă desfășurată în foaierul Sălii Radio. Cea de-a doua ediție a Festivalului RadiRo, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, se va desfășura în perioada 20 - 27 septembrie și va reuni cinci orchestre radio, soliști și dirijori de talie mondială.

***

În foaierul Sălii Radio a avut loc astăzi conferința de presă a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, care va începe pe 20 septembrie. La conferința au participat Ovidiu Miculescu, președinte director general RADIO ROMÂNIA, Cristian Mandeal, director de onoare al Festivalului RadiRo și Oltea Șerban Pârâu, director al Centrului Cultural Media Radio România.

Conferința a fost transmisă de Radio România Cultural, într-o ediție specială a emisiunii "Oaza de muzică"


Ovidiu Miculescu, președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune:[...] Pentru o săptămână, Bucureștiul va deveni capitala europeană a muzicii clasice. Aș dori să vă spun că RADIO ROMÂNIA este unic în Europa și chiar în afara Europei, prin două evenimente, prin două acțiuni extraordinare pe care le organizează, le susține, le finanțează, le promovează și le face să se întâmple. Unul dintre ele este Târgul Gaudeamus iar cel de-al doilea este, categoric, acest Festival Internațional al Orchestrelor Radio, eveniment, repet, unic în Europa și nu numai. Categoric, misiunea publică pe care acest serviciu public, respectiv RADIO ROMÂNIA, îl îndeplinește zi de zi, în beneficiul publicului și acest lucru se întâmplă cu rezultate bune, după cum știți, RADIO ROMÂNIA este lider de audiență pe piața de radio.

Spuneam că această misiune publică nu o declinăm doar on air. Ea se întâmplă în on air, online și off air. Acest Festival Internațional al Orchestrelor Radio vine, alături de Gaudeamus, de Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic, de proiecte pe care RADIO ROMÂNIA le desfășoară în teritoriu, în țară - și aici vorbesc despre "Pianul călător", despre "Vioara lui Enescu la sate", despre orele de educație muzicală, educație teatrală. Deci RADIO ROMÂNIA vine să completeze această misiune publică, în acest caz, într-un mod foarte fericit. Deci această serie de concerte de excepție la care vă invit să participați se întâmplă în zona de off air. În același timp, aceste concerte sunt preluate on air atât de posturile noastre RADIO ROMÂNIA CULTURAL și RADIO ROMÂNIA MUZICAL, de site-urile, de platformele noastre online și, mai important, vor fi preluate de European Broadcasting Union și de Asia Pacific Broadcasting Union, ajungând, practic, din această sală de concerte, prin intermediul Radioului și ulterior, al platformelor online, în eter, la o audiență care cu siguranță va depăși 2 miliarde de ascultători.

Exemplul recent pe care îl pot aduce în fața dumneavoastră este succesul Orchestrei Naționale Radio de la Kuala Lumpur. A fost un moment de excepție, în care, practic, RADIO ROMÂNIA a ridicat steagul României în fața unei audiențe care, din nou, a depășit miliardul, repet, miliardul de telespectatori și de ascultători. Este îmbucurător faptul că acest Festival Internațional al Orchestrelor Radio stârnește interesul atât al ascultătorilor, cât și al iubitorilor de muzică din întreaga Europă și nu numai.

Suntem bucuroși să vă putem oferi concerte la o performanță ridicată, absolut comparabil cu ceea ce se întâmplă în marile săli de concerte din lume. RADIO ROMÂNIA rămâne și dovedește și cu acest prilej că în domeniul cultural, este lider în piața de media din România. Totodată, RADIO ROMÂNIA este unul dintre cele mai performante servicii publice de media din Europa.

Pentru acest lucru vreau să le mulțumesc colegilor mei, vreau să îi mulțumesc dlui Mandeal, vreau să le mulțumesc muzicienilor noștri, care, alături de celelalte orchestre, vor performa în aceste zile și veți vedea că sunt absolut extraordinari. Doresc să le mulțumesc ascultătorilor - celor cinci milioane de ascultători - care ne țin în fruntea topului audiențelor zi de zi și care ne și finanțează. Vă mulțumesc dumneavoastră că sunteți alături de noi și promovați gesturile de cultură de foarte bună calitate pe care RADIO ROMÂNIA le oferă publicului românesc și nu numai. Vă mulțumesc încă o dată!

Oltea Șerban Pârâu: L-ați ascultat pe domnul Ovidiu Miculescu, președinte director general al RADIO ROMÂNIA. Spun acestea pentru cei care ne ascultă la radio. Între timp, alături de noi a venit din scenă maestrul Cristian Mandeal, director de onoare al Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio, căruia îi voi da cuvântul în continuare pentru câteva minute.

Cristian Mandeal: Sunt foarte onorat și bucuros să pot face parte din echipa care se ocupă îndeaproape de acest festival. Așa cum s-a spus înainte, este un festival de o factură unică, aș spune, în lume, nu mai există astfel de festivaluri. Nu are un model, este o creație autohtonă, lucru pe care nu pot decât să îl salut. Este o inițiativă foarte, foarte valoroasă care pornește de la noi din țară și care, cine știe, poate se va prelua și în alte spații ale lumii. În orice caz, este un exemplu, ca să spun, de probitate înaltă artistică și, pe de altă parte, de capacitate de colaborare cu instituții surori de pe alte meleaguri. Pe de altă parte, vine ca să umple acest gol pe care Festivalul Enescu îl lasă la doi ani și care, iată, este umplut, parțial, din punct de vedere al timpului, dar nu din punct de vedere al valorii, prezențelor, cu un mini-festival care completează activitatea de sărbătoare artistică din peisajul cultural românesc, toamna, în septembrie, la fel ca și Festivalul Enescu, toamna, în septembrie - din doi în doi ani, la fel ca și Festivalul Enescu.

Desigur că prezența mea aici este în primul rând legată de participarea mea ca dirijor la Orchestra Națională Radio și mai puțin, să spun, ca și organizator. Organizatorii sunt cei ai instituției. Eu sunt, așa cum s-a spus, un simplu director de onoare. Mă mândresc cu acest lucru, mă onorează, îmi face cinste și mă și bucură. Concertul pe care eu îl voi susține, din întregul peisaj, se constituie, cred, la fel de bine reprezentat din punct de vedere valoric, muzical, ca și toate celelalte concerte ale celorlalte orchestre internaționale. În plus, bineînțeles că îl onorăm în felul acesta și pe George Enescu, introducând Rapsodia a II-a de Enescu, lucru care se cerea, de fapt, în mod obligatoriu într-un astfel de festival. Îmi e greu ca să mai adaug alte considerații. Ele au fost făcute înainte.

Și termin doar printr-o urare, urarea ca această inițiativă minunată să dureze peste ani și să constituie germenele altor festivaluri de aceeași factură din lume, în care, ca și reciprocitate, să poată participa și Orchestra Națională Radio.

Oltea Șerban Pârâu: Îi mulțumesc maestrului Cristian Mandeal, care a vorbit în calitate de director de onoare al Festivalului RadiRo, ediția a II-a și în calitatea de dirijor al Orchestrei Naționale Radio, la cel de-al doilea concert din festival. Voi spune și eu câteva cuvinte. În primul rând, aș vrea să mulțumesc celor doi aflați alături de mine, atât președintelui Radioului, Ovidiu Miculescu, pentru faptul că a susținut această inițiativă de la prima ediție și a convins Consiliul de Administrație să meargă mai departe cu a doua ediție, că întotdeauna aceste festivaluri sunt foarte bune atunci când durează. Festivaluri cu o singură ediție s-au întâmplat milioane. Festivaluri care au mai mult de două ediții sunt mai puține. Deja ne pregătim să fim un festival care are cel puțin trei ediții. Și maestrului Cristian Mandeal, pentru că a acceptat să fie alături de noi în această a doua încercare de a face un Festival al Orchestrelor Radio, de această dată, fără alte ajutoare, ci doar cu forțele Radioului public. Încă două-trei accente aș vrea să pun.

Față de prima ediție, la care au fost prezente trei orchestre importante, Orchestra RADIO FRANCE, BBC și RAI TORINO, la această a doua ediție avem patru orchestre străine invitate, alături de Orchestra Națională Radio, este vorba despre orchestrele radio din Finlanda, din Praga, din Stuttgart și Orchestre Nationale de France. De asemenea, putem spune că faptul că ne aflăm la această a doua ediție este un lucru esențial. Nu aș vrea să vă ocup timpul mai mult. Ne face plăcere să aducem pentru prima dată la București niște nume importante, în mare ascensiune, ale scenei internaționale de muzică clasică, este vorba, iată, la concertul de deschidere, de doi muzicieni tineri, care nu au fost până acum în România, dar care au o cotă în creștere pe scena internațională și suntem convinși că toți cei care știu ce înseamnă RadiRo și-au luat deja bilete la Sala Radio pentru acest festival. De altfel, majoritatea concertelor sunt deja sold out.

Aș vrea, dat fiind că se află alături de noi, să îi dau cuvântul și doamnei Anca Oroviceanu, director de comunicare Dacia, care, alături de ceilalți susținători, se află constant alături de acțiunile RADIO ROMÂNIA.

Anca Oreviceanu: Mulțumesc frumos! Ne bucurăm că RadiRo are loc din nou. Dacia a fost cu RadiRo încă de la început, din ediția din 2012 și ne bucurăm că anul acesta are loc din nou, că sunt din nou orchestre importante și nume importante care vin la București și suntem mândri și onorați că mașinile noastre, mașinile Dacia vor transporta din nou către sălile de concert nume mari ale muzicii clasice. Mulțumesc!

[...]



Radio România Cultural - 16.09.2014 15:11