România - Cultural
RSS România - Cultural

16 ani de la moartea lui Iosif Sava

16 ani de la moartea lui Iosif Sava

Astăzi se împlinesc 16 ani de când a amuțit emblematica voce a Radioului și Televiziunii Române, Iosif Sava. Vocea lui este în pantheonul Radioului, arhivele noastre păstrează zeci de emisiuni și interviuri, dar și înregistrări muzicale, căci domnia sa cânta cu mare plăcere la orgă, clavecin sau pian.

Să-l ascultăm vorbind despre operele muzicale și mai ales despre compozitorul să favorit - Bach:

Iosif Sava: Opera muzicală este semnul vremii și al oamenilor care au creat-o. Gândiți-vă, într-adevăr, ce minunat semn al veacului nostru este Stravinsky, Schönberg, Hindemith, Shostakovich. Gândiți-vă, ce minunat semn, a celui de-al XVIII-lea veac, sau, ca să folosesc cuvintele lui Pascadi, ce fenomen și comlex pentru operă, dar același timp, ce sugestiv expresia personalității autorului ei este muzica lui Bach. Muzica lui Bach - cu marile ei resurse filozofice și estetice, cu senzaționale ei demonstrație de știință și măiestrie contrapunctică; muzica lui Bach - continuă asaltată de liniștea îndoielii; muzica lui Bach, - auereola infinitului, a eternității.

Iosif Sava este singura personalitate culturală românească postdecembristă, în onoarea căreia Guvernul și-a întrerupt ședința de lucru, pentru a participa la funeralii.Radio România Actualități - 18.08.2014 14:00