România - Cultural
RSS România - Cultural

PORTRET: Alexandru Mandy - 100 de ani de la naștere

PORTRET: Alexandru Mandy - 100 de ani de la naștere
Foto: www.topromanesc.ro

În acest an, pe 9 august, se împlinesc 100 de ani de la nașterea compozitorului român Alexandru Mandy, cel care a dat viață unor șlagăre remarcabile interpretate de-a lungul timpului de nume celebre ale muzicii ușoare românești, cum sunt Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru, Cornel Constantiniu, Doina Spătaru, Luminița Dobrescu, Mirabela Dauer sau Corina Chiriac, dar a scris și versurile multora din compozițiile sale.

Alexandru Mandy (numele la naștere Armand Abram Penchas) s-a născut la 9 august 1914, la Craiova. A urmat cursurile liceului “Frații Buzești” din același oraș, apoi, în perioada 1935 - 1940 a parcurs studiile superioare la Facultatea de Farmacie din București. Mandy a frecventat în tinerețe cenaclul poetei Elena Farago, a făcut o mare pasiune pentru operele sculptorului Constantin Brâncuși și a manifestat un talent poetic remarcabil.

În octombrie 1940, a început activitatea componistică cu piesa de revistă, în două acte, „Pour vous Madame”, după un libret de Alexandru Assan (Sandu Sanft), a cărei premieră a avut loc la Craiova. Având origine evreiască, în timpul celui de-al doilea război mondial a fost concentrat la muncă și a fost deportat în Transnistria.

Între anii 1950 și 1952 a fost director de studii la Institutul de Teatru și Film "I.L.Caragiale" din București. În perioada 1955-1962 a lucrat ca farmacist la Fabrica de medicamente nr. 1 din București.

În anul 1956 și-a făcut debutul în muzica ușoară, compunând piesa „Noapte albă”, pe versuri de Eugen Mirea, melodie interpretată de Gigi Marga. Apoi a avut o lungă interdicție de a mai compune, având în vedere și originea sa evreiască.

Din anul 1962 Mandy a lucrat la Combinatul Fondului Plastic din București, ca șef al Secției de culori de pictură, iar în anul 1974 s-a pensionat, dedicându-și întreaga activitate compozițiilor muzicale. Mandy participă la Festivalul Mamaia din 1964 cu piesa “Da”, pe un text de Madeleine Fortunescu, în interpretarea Margaretei Păslaru.

În 1966 a compus piesele „Cântecul vântului” și "Glasul tău", un omagiu adus Mariei Tănase, ambele interpretate de Sergiu Cioiu, și ambele devenite șlagăre odată cu participarea în competiția Festivalului Mamaia, în același an (piesele au obținut Premiul Litoralului respectiv mențiune).

Dealtfel, Sergiu Cioiu și Mihaela Mihai au fost interpreții preferați ai compozitorului, cărora le-a încredințat multe piese de referință, primul interpretând nu mai puțin de 25 de melodii compuse de Mandy, iar Mihaela Mihai - 15.

Melodii precum “Glasul tău”, “Greu se mai fac oamenii oameni”, “Masa Tăcerii”, “Poarta sărutului” sau “Sub un petic de cer” au fost compuse de Alexandru Mandy pentru soliști celebri, care au debutat la Festivalurile de la Mamaia sau Cerbul de Aur: Doina Spătaru, Dida Drăgan, Angela Similea, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, sau Dorin Anastasiu.

În anul 1969 primește Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicilogilor din România pentru piesa “Coloana fără sfârșit”, îar în 1970 – Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicilogilor din România pentru piesa “Sub un petec de cer”.

În anul 1996, Editura Hasefer a editat culegerea "Cântece ale unor compozitori evrei din România", menționând numele său ca autor a cinci piese, între care "Ierusalim", creată ca omagiu pentru cei 11 sportivi israelieni uciși la Olimpiada de la München.

În anul 2000, Mandy primește Premiul de Excelență oferit de Asociația Națională a Interpreților și Ansamblurilor Artistice din România și Premiul de excelență în cadrul celei de-a XXX-a ediții a Festivalului de la Mamaia.

În 22 martie 2004 este decorat cu Ordinul “Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categora B – Muzică”, de către Președintele României.

A mai primit diploma pentru întreaga activitate din partea revistei “Actualitatea muzicală” și diploma de excelență “Iosif Sava” din partea Federației Comunităților Evreiești din România.

Creațiile sale au fost publicate în culegerile Melodii alese (Ed. Muzicală, 1978), Muzica ușoară (Ed. Muzicală, 1979), Succese ale muzicii ușoare românești (Ed. Muzicală, 1980).

Este menționat în lucrările unor muzicologi români de prestigiu: Viorel Cosma (Muzicieni români. Lexicon, 1970); Edmond Deda (Parada muzicii ușoare românești, 1968); Zeno Vancea (Creația muzicală românească în secolele XIX-XX, vol. II, 1978).

Alexandru Mandy a trecut la cele veșnice la 10 octombrie 2005.

Răzvan MoceanuAgenția RADOR - 9.08.2014 11:44