România - Cultural
RSS România - Cultural

Lion Feuchtwanger – 130 de ani de la naștere

Lion Feuchtwanger – 130 de ani de la naștere
Sursa: commons.wikimedia.org

Romancier, eseist, poet și dramaturg german, Lion Feuchtwanger (pseudonimul literar - J.L. Wetcheek), s-a născut la 7 iulie 1884, la München.

A studiat literatură și filosofie la Universitățile din München și Berlin. A început să scrie critică de teatru și a fondat, în anul 1908, revista culturală Der Spiegel.

În anul 1914, după izbucnirea Primului Război Mondial, s-a înrolat în Armata Germană, dar a fost lăsat la vatră din motive de sănătate.

După ce a publicat și câteva piese de teatru, a început să scrie romane istorice, debutând, în anul 1923, cu „Die häßliche Herzogin Margarete Maultasch” („Ducesa slută Margareta Maultasch”).

Având în vedere originea sa evreiască, în anul 1933 a emigrat în Franța, apoi în Anglia, iar în 1940 s-a stabilit în SUA.

Este interesant episodul anului 1933, luna ianuarie, atunci când aflându-se într-un turneu de promovare în Statele Unite ale Americii, a fost avertizat de ambasadorul Germaniei la Washington, Vom Prittwitz und Gaffron, să nu se mai întoarcă acasă. Înțelept, autorul de origine germană i-a urmat sfatul, stabilindu-se în sudul Franței, în localitatea Sanary-sur-Mer.

La 25 august 1933, ziarul oficial al guvernului nazist i-a inclus numele pe prima listă cu personalități antinaziste a căror cetățenie germană a fost retrasă pentru că ar fi trădat Reich-ul și poporul german. Lion Feuchtwanger a continuat însă să denunțe regimul nazist și măsurile antidemocratice și rasiste luate de acesta, fapt ce i-a asigurat o mare popularitate în epocă.

A scris evocări istorice și psihologice care conțin referiri critice la problemele vieții contemporane a timpului său, dintre care cele mai importante sunt rasismul și antisemitismul: "Evreul Suss" (1925), "Frații Oppenheim" (1933), "Vulpile în vie" (1948), "Goya" (1951), "Ințelepciunea nebunului" (1952).

Pornind de la romanul "Evreul Suss", regizorul german Veit Harlan a făcut în 1940, la comanda expresă a lui Goebbels, ministrul propagandei publice în timpul regimului nazist în perioada 1933 – 1945, și apropiat al lui Hitler, un film de propagandă antisemită. Romanul lui Feuchtwanger, el însuși evreu, nu oferea nici cel mai mic suport pentru viziunea cineastului, fiind un roman istoric despre un finanțist evreu, condamnat pe nedrept la moarte, care a fost considerat un Dreyfuss german din secolul al XVIII-lea. Aceasta este una dintre cele mai mari deturnări din istorie a sensului unei opere literare. Romanul a fost răstălmăcit și milioane de cetățeni germani și francezi au putut vedea pe ecrane o caricatură oribilă a evreului. Feuchtwanger a încercat în zadar să se explice, a rămas „pătat" până la moarte, și nu numai în ochii evreilor, deși le-a împărtășit soarta, fiind internat de două ori în lagărul de la Milles, în Franța, unde se refugiase, și de unde a scăpat cu viață printr-o minune.

A murit la 21 decembrie 1958, la vârsta de 74 de ani, la Los Angeles, SUA.

Răzvan Moceanu



Agenția RADOR - 7.07.2014 16:57